„Vállaljuk, együttműködünk annak érdekében, hogy mindenki számára legyen elegendő élelmiszer, beleértve a legszegényebbeket, a legkiszolgáltatottabbakat és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket is” – írták közös nyilatkozatukban.

Hirdetés

Emellett ígéretet tettek arra, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági piacok „nyitottak, kiszámíthatók és átláthatók maradnak, és nem vezetnek be indokolatlan korlátozó kereskedelmi intézkedéseket” az agrár-élelmiszeripari termékekre vagy a mezőgazdasági termelés szempontjából kulcsfontosságú termékekre.

Az aláírók azt is hangsúlyozzák, hogy a helyzet kezelésére hozott sürgősségi intézkedéseknek minimálisan torzítóknak, ideigleneseknek, célzottaknak és arányosaknak kell lenniük.

Kifejtették: a Világélelmezési Program keretében vásárolt termékekkel igyekeznek pótolni elsősorban a világ mezőgazdasági piacán Ukrajna hatalmas gabona- vagy étolajtermeléséből eredő veszteségeket, és ezeket a termékeket mentesítik az exportkorlátozások vagy tilalmak alól.

Korábban írtuk

Oroszország és Ukrajna egyaránt jelentős búza-, kukorica-, repce- és napraforgóolaj-exportőr. Oroszország egyben a világ legnagyobb műtrágya- és földgázszállítója is. Oroszország február 24-i ukrajnai támadása és a Moszkvát sújtó gazdasági szankciók megszakították a búza és más élelmiszerek szállítását mindkét országból, ami az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez vezetett, különösen a feltörekvő országokban.