Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Gál Péter, a tárca főosztályvezetője a napilapnak elmondta, hogy a gazdaságvédelmi alapból elkülönített 25 milliárd forintos mentőcsomagból mintegy 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borágazat szereplői. A cél az, hogy azok jussanak támogatáshoz, akik a saját maguk által megtermelt szőlőt dolgozzák fel, a bort pedig a vendéglátásban vagy egyenesen a fogyasztóknak értékesítik. A főosztályvezető elmondta: a támogatási struktúra kialakításakor épp azokat a termelőket, borászatokat célozták meg, amelyeket leginkább érintett a koronavírus-járvány miatti gazdasági kiesés. A turizmus teljes leállása, az éttermek, a szórakozóhelyek, a szállodák zárva tartása, a rendezvények elmaradása miatt jelentős veszteségek keletkeztek az ágazatban.

Az 1,8 milliárd forintos keretre augusztus 10-étől pályázhatnak az érintettek, a támogatás igénylése két pillérre épül. Első körben a borászatoknak hegybírói igazolást kell beszerezniük, erre augusztus 3-ától már lehetőségük van. Gál Péter szerint erre azért van szükség, hogy a borászatok igazolni tudják, mekkora területen termesztenek szőlőt – akár őstermelőként a családi gazdaság részeként, akár kapcsolt vállalkozásokon keresztül. Ezzel az igazolással nyújthatják be a pályázatokat a Magyar Államkincstárnak augusztus 24-éig.

A gazdálkodók egy hektárra vetítve maximum 600 ezer forintot nyerhetnek el. A pontos összeg attól függ, hogy a 2018-2019-es referenciaévben a teljes forgalmuk hány százalékát adta a belföldi, valamint a külföldi vendéglátásban, a repülőjáratokon és a repterek duty-free boltjaiban, valamint a fogyasztóknak közvetlenül eladott mennyiség. A lehetőséggel azok is élhetnek, akik az első négy kategóriában valamilyen közvetítő vagy kereskedő segítségével adták el boraikat. Ez esetben a szükséges mennyiség meghatározásához a nagykereskedők segítségét kérhetik.

A támogatást legfeljebb harminc hektár után vehetik igénybe a jogosultak. A támogatandó körbe elsősorban a minőségi terméket előállító kisebb pincészetek tartoznak, a lehetőség ugyanakkor mindenki számára nyitott, aki részben a saját maga által megtermelt szőlőt dolgozza fel – fogalmazott a főosztályvezető.

Korábban írtuk

Az agrártárca jelentős érdeklődésre számít, az előzetes számítások alapján meghatározott keret várhatóan elegendő lesz majd, de kisebb kerettúllépés sem elképzelhetetlen. Ha túligénylés lesz, akkor arányosan csökken majd az egy hektárra elnyerhető támogatás összege.