Hirdetés

– A jegybank az elmúlt hét évben már három NHP-szakaszt meghirdetett. Ezek mennyire érték el a céljukat, illetve volt-e szerepük a 2008–2009-es válság után a gazdasági növekedés helyreállításában?

– A legutóbbi válság után a régióban legtovább Magyarországon mutatott csökkenő trendet a kkv-k hitelállománya. Ezt nemcsak megállította az NHP elindítása, de különös szerepe volt abban, hogy végre növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája. Becsléseink alapján a program gazdasági növekedésre gyakorolt hatása 2013–2018 között a GDP mintegy 3,5 százaléka lehetett.

– A korábbi NHP-s hitelek miben kínáltak többet az átlagos vállalkozói hiteleknél a piacon?

– A program legfőbb előnye, hogy nagyon olcsón, maximum 2,5 százalékos kamattal adott hitelt a kkv-szektornak. Emiatt nagyon gyorsan kiemelkedően népszerű lett. Mellette kedvező irányban befolyásolta a hitelállomány szerkezetét is, köszönhetően a hosszú, akár tízéves futamidejű fix kamatozásnak. Vagyis az NHP segített a vállalkozásoknak abban, hogy olcsón és hosszú távon kiszámíthatóan finanszírozhassák fejlesztéseiket, beruházásaikat.

– Mennyi és jellemzően milyen típusú vállalkozás vette igénybe az NHP korábbi szakaszait?

– Az NHP 2017-ig tartó első három szakaszában közel 40 ezer cég jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint értékben, míg a 2019 elején induló NHP Fix konstrukcióban eddig több mint 15 ezer vállalattal kötöttek szerződést a hitelintézetek 466 milliárd forintot meghaladó összegben. Az NHP-ban kibocsátott hitelek jelentős része mikrovállalkozások beruházásait segítette elő. A kisebb vállalkozások nagyobb térnyerésével összhangban csökkent az átlagos hitelméret is. Míg az új beruházási hitelek jellemző ügyletmérete az első szakaszban 15 millió forint volt, a második és harmadik szakaszban ez hétmillió alá csökkent.

– A mostani helyzet sok vállalkozást nehéz helyzetbe hoz, egyben új kihívások elé is állítja őket. Az NHP Hajrá hogy tud nekik segítséget nyújtani olyan időkben, amikor a kiszámíthatatlanság miatt a hitelfelvételt is alaposabban szükséges megfontolni?

– Az NHP az elmúlt években mind a kkv-k, mind a pénzügyi intézmények által jól ismert és kedvelt hiteltermékké vált, és az elkövetkező időszakban is újra kiemelt szerepet kaphat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt. Az április 20-tól 1500 milliárd forintos keret­összeggel elindított NHP Hajrá konstrukció az egyik legfontosabb eszköze lehet a gazdaság beindításának, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, rugalmasan segíti olcsó és stabil forráshoz a kkv-szektort.

– Ebben a helyzetben valószínűleg némileg eltérő célokra használnák fel a kedvező árú hitelt. Mennyire rugalmas a jegybank?

– Az egyik fontos változtatásunk, pont az aktuális kihívásokra reagálva, hogy az NHP Fixben választhatóaknál lényegesen szélesebbé válik a finanszírozási célok köre. Lehetőség lesz – a munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditása érdekében – forgóeszközhitelek felvételére is, lényegében szabad felhasználási lehetősséggel. Lehetőséget nyújtunk a vevőköveteléssel és készletfinanszírozással kapcsolatos nehézségek mellett EU-s támogatások előfinanszírozására, valamint munkaerőköltség fedezésére is, legfeljebb hároméves futamidővel. A nehéz helyzetbe került vállalkozások adósságszolgálatának további mérséklése céljából a hitelek kiváltása is megengedett. Az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozása érdekében a refinanszírozási hitel maximális futamideje húsz év, amivel az NHP ezen beruházások finanszírozását is kamatkockázat-mentessé tudja tenni. Így az NHP felhasználási lehetősége még rugalmasabb lesz, és még szélesebb körben teszi lehetővé, hogy kiszámíthatóan lehessen beruházásokat finanszírozni.

– Most az egyik legfontosabb tényező az idő. A részleges kijárási korlátozások miatt az egész világ lelassult, sőt van, ahol szinte le is állt a gazdaság. Van eszköze a jegybanknak arra, hogy a vállalkozások minél gyorsabban hozzájussanak a hitelhez?

– A kkv-knak a kialakult helyzetben a bevételek kiesése, vevőtartozások miatt különösen fontos, hogy gyorsan tudjanak forráshoz jutni, ennek hiányában akár a bérfizetések is elmaradhatnak, illetve elbocsátások jöhetnek. Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a hitelbírálati döntést, miután a szükséges információkat megkapták, két héten belül meg kell hozniuk a hitelintézeteknek. Ez is támogatja a vállalkozások kiszámítható tervezését, hiszen minél előbb látják, hogy milyen módon juthatnak forráshoz, annál könnyebben tudnak üzleti döntéseket hozni. A járvány miatt jelentkező piaci zavarok rossz hatással lehetnek a már zajló vagy tervezett beruházások megvalósulására is. Tekintettel a megkezdett projektek várható késedelmére, fizetési nehézségekre és a forgalom visszaesésére, a kkv-hitelek lehívására a szerződéskötést követő három éven belül van lehetőség, ez további könnyítés az NHP korábbi szakaszaihoz képest.

– Bár ön is említette, hogy az NHP korábbi szakaszait döntően mikrovállalkozások vették igénybe, mégis rendszeresen lehetett olyan véleményt hallani, hogy az MNB főként a középvállalatokon segít a programjával. Akkor most mi az igazság?

– A számok azt mutatják, hogy az NHP-ban eddig is óriási szerepe volt a mikrovállalkozásoknak. Az NHP első három szakaszában a hitelek 60 százaléka került ehhez a körhöz, míg a tavaly indult és mostanáig tartó NHP Fix konstrukcióban ennél is több, 70 százalék. Az ügyletek kétharmada minden szakaszban 50 millió forint alatt volt, és volt olyan szakasz, ahol az ügyletek 90 százaléka maradt ez alatt az összeg alatt. Most is azt várjuk, hogy ez a réteg lesz az egyik legfontosabb résztvevője a programnak. A minimális hitelösszeget a korábbi hárommillió forintról egymillióra csökkentettük, hogy a legkisebbeknek is tudjunk segíteni. Ugyanakkor a mostani gazdasági nehézségek a vállalatok széles körét érintik, így a nagyobb középvállalatoknak is meg szeretnénk adni a megfelelő, olcsó, alacsony kockázatú hitelfelvétel lehetőségét. Már csak azért is, mert üzleti partnerként jelentős hatásuk van a kisebb vállalatokra is. Ezért az egy kkv által lehívható maximális hitelösszeget húszmilliárd forintra emeltük, ami a kkv-szektor nagyobb szereplői számára lehet vonzó, és az ő stabilitásuk megőrzését segíti elő.