Fotó: MTI/Kovács Attila

Saját fejlesztésű csekkbefizető automatákat állít üzembe a Magyar Posta a CBA Kereskedelmi Kft. Príma hálózatában és a Rossmann üzletekben országszerte – jelentette be Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: a kiskereskedelmi láncokba kihelyezett automatákban bankkártyával és készpénzzel is lehet fizetni, egyszerre 5 csekk befizetésére lesz lehetőség 290 ezer forint értékhatárig. Az üzletekben 91 automatát állítanak üzembe.

Illés Zoltán kiemelte: a csekkek népszerűsége töretlen az ügyfelek körében, ezért még több helyen teszik lehetővé a gyors és kényelmes befizetés lehetőségét. Elmondta, a társaság több intézkedést is bevezetett már a csekkbefizetések könnyítésére, példaként említette a készpénzfelvételnek nem minősülő bankkártyás fizetés bevezetését a postahivatalokban, az iCsekk szolgáltatást, és a bevásárló központokba telepített csekkbefizető automatákat.

Lázár Vilmos, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke közölte, a csekkek automatán keresztül történő befizetést 66 Príma üzletben teszik lehetővé néhány héten belül.

Flórián László, a Rossmann Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a csekkbefizető automaták telepítését pályázaton nyerték el, a tesztüzemet követően 25 üzletükben lesz lehetőség a szolgáltatás igénybe vételére, de nem zárkóznak el a teljes hálózatukra történő kiterjesztéstől sem.

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a kiskereskedelmi egységekben elhelyezett csekkbefizető automatáknál készpénzes befizetés esetén az automata bizonylatot nyomtat, ezzel tudják a bolt kijelölt pénztáránál kiegyenlíteni a csekk összegét.

Az MTI érdeklődését a Magyar Posta közölte: először 2015 februárjában 20, bankkártyás csekkbefizetésre alkalmas befizető automatát helyeztek üzembe a forgalmasabb postákon és a nagyobb bevásárlóközpontokban, 2016 őszén további kilenc, már készpénzbefizetésre is alkalmas csekkbefizető automata telepítését kezdték meg, amelyet az év végére fejeznek be.

Tavaly összesen 215 millió csekket fizettek be a posta ügyfelei 2190 milliárd forint értékben. Ebből csekkbefizető automatán keresztül tavaly február és december között 280 ezer csekket fizettek be az ügyfelek, több mint 3 milliárd forint értékben.

A csekkbefizető automatákat a Magyar Posta leányvállalatától a Posta InIT-től béreli.

A posta közölte: a csekkbefizető automata hálózat bővítésének esetleges lehetőségét a forgalmi adatok függvényében mérlegeli.

MTI