Fotó: ShutterStock
Hirdetés

Az AM sajtóirodájának közleménye szerint Erdős Norbert elmondta, az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére és támogatására, a kistermelői rendelet módosításai és az új közétkeztetési kormányrendelet jelentősen segítik a baranyai méhészek termékeinek értékesítését is.

Az államtitkár megnyitóbeszédében szót ejtett a kistermelői rendelet módosításáról is, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége. A kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesítheti a fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

A közlemény szerint szintén komoly segítség a méhészeknek is, hogy megszűnt bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges különengedélyezési eljárás. Ma már a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.

Erdős Norbert szót ejtett a szeptember 1-jén hatályba lépett, a közétkeztetésről szóló 676/2020 (XII. 28.) kormányrendeletről, amelynek értelmében a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékban közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, amely lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült, helyi ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára. 2023-tól ezt az arányt 80 százalékra kell növelni, amely megfelelő felkészülési időt ad az ellátási láncok és a konyhák átállására.

Korábban írtuk

A közétkeztetési rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztésével helyzetbe kerülnek majd a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer előállító kis- és középvállalkozók. „Ezzel elérhetjük a vidéken élő emberek életszínvonalának növelését, valamint a magyar emberek jó minőségű, megbízható élelmiszerekkel történő ellátását” – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazai méhészek komoly támogatást kapnak, hiszen méhcsaládonként 1000 forintot igényelhetnek méheik egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében csaknem egymilliárd forint jutott számukra a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében – olvasható a közleményben.