A csütörtökön megjelent interjúban a politikus közölte: a kormány adócsökkentésre, a családok támogatására és a gazdaság fehérítésére épülő adópolitikája bevált.

Hirdetés

Százmilliárd forint kerül vissza a gyermeket nevelő szülőkhöz az idén befizetett személyi jövedelemadójukból, nagyjából ennyit jelent a vállalkozások munkáltatói adóterheinek 4 százalékpontos mérséklése, körülbelül 140 milliárd forint a 25 év alattiak szja-mentessége, valamint 150 milliárd forint a kis- és középvállalkozások helyiiparűzésiadó-kedvezménye – mondta Izer
Norbert.

Az adóváltozások fontos részének nevezte, hogy a törvény az ideihez hasonlóan megtiltja a helyi vagy települési adó növelését, esetleg új adónem bevezetését. A 9 százalékos társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, a személyijövedelemadó-mértékek uniós versenyében pedig a harmadikok vagyunk – tette hozzá.

A munkáltatói adó is jelentősen csökkent, ha a szakképzési hozzájárulást is belekalkuláljuk, akkor a 2009-es 33,5 százalékról változott 13 százalékra a bérre rakódó munkáltatói teher – közölte az államtitkár.

„A csökkenő adókkal fenntartható módon tudtuk fehéríteni a gazdaságot és növelni a béreket, ami végső soron magasabb adóbevételeket eredményez, tehát a költségvetés stabil tud maradni. Ha további csökkentésben gondolkozunk, szerintem annak is a munkát terhelő adóknál kell megtörténnie” – mondta Izer Norbert.

Közölte: minél inkább csökkentik az adókat, annál könnyebben fizeti be mindenki; a folyamatosan csökkenő adók ellenére is stabil a költségvetés.

Korábban írtuk