Aggályosnak ítéli a 2009-től életbe lépő, számított érték alapú ingatlanadót az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A kérdésnek az ad különös jelentőséget, hogy a kormány döntése szerint 2009-től az önkormányzatok csak így vethetik ki a ma még építmény- és telekadónak nevezett közterheket.

Szabó Máté közleményében úgy fogalmaz: az új szabályozás az ingatlanok számított értékének a meghatározásában túlságosan tág mérlegelési lehetőséget biztosít a települések számára, annak ellenére, hogy a jogszabály valamennyi megyére és településtípusra meghatározza a minimum- és maximumértékeket – olvasható a Világgazdaságban.

A kérdésnek az ad különös jelentőséget, hogy a kormány döntése szerint 2009-től az önkormányzatok csak így vethetik ki a ma még építmény- és telekadónak nevezett közterheket. A terület- és forgalmi érték alapú adóztatás lehetősége megszűnik. Utóbbival jelenleg csupán négy település él, háromban azonban a teher a lakásokat nem, csak az egyéb ingatlanokat érinti. Pontosan ez az oka annak, hogy az ingatlanadó 2009-től jelentős tehernövekedéssel jár, hiszen a területalapú építményadóhoz képest az új módszerrel jóval magasabb lesz a teher mértéke – szerepel a gazdasági napilapban.

(vg.hu)