Fotó: Wikimedia Commons (White House Photographic Office)
Jack Abramoff és Grover Norquist Ronald Reagannel 1981-ben
Hirdetés

A szakértő a következőképpen jellemezte Biden elnök a globális minimumadó bevezetésére irányuló erőfeszítéseit: „Az árakat magasan tartó kartellek ártanak a fogyasztóknak. Ha egyes kormányok adó-OPEC-et hoznának létre az adóverseny elkerülése érdekében, az káros volna a polgárok és az adófizetők számára. A verseny kiszorítja az öncélú haszonlesőket az üzleti életből és a kormányzatból”.

Hangsúlyozta: a javaslatok szerint az új adót fizető vállalatok nagyjából 65 százaléka amerikai lenne, Biden elnök tehát azt tenné lehetővé, hogy külföldi nemzetek amerikai cégeket adóztassanak meg saját költségeik támogatása céljából: „Ha ez a megállapodás hatályba lépne, az hatalmas győzelem lenne a kommunista Kína számára, mert az amerikai adóalap egy részét külföldre juttatná, és gyengítené az Egyesült Államok globális versenyképességét”.

Hangsúlyozta: a javasolt minimumadó-kulcs különösen hátrányos lenne az olyan országok számára, mint Írország, Bulgária és Magyarország, amelyek jelenleg alacsonyabb, versenyképesebb társasági adókulcsokat alkalmaznak.

A globális minimumadó a szegényebb, fejlődő országokat is veszélyezteti, amelyeknek magas növekedési rátára van szükségük ahhoz, hogy kiemelkedjenek a szegénységből. A társasági adókulcsok csökkentése a beruházások, a termelékenység, a gazdasági növekedés, a kibocsátás és végső soron a magasabb életszínvonal növekedéséhez vezet. Ez a globális adóegyezmény nagyon veszélyes, mivel növeli az amerikai és európai gyártók adóterheit egy olyan időszakban, amikor háború van és a nyugati gazdaságok jelentős kihívások előtt állnak – hangsúlyozta.

Korábban írtuk