Az egy hónappal korábbihoz képest a Munkaügyi Statisztikai Hivatal által számított fogyasztói árindex (CPI) 1,3 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Szakértők arra számítottak, hogy a CPI éves szinten 8,8 százalékkal emelkedik a májusi 8,6 százalékról; havi szinten 1,1 százalékos emelkedést jósoltak.

Az infláció súlyosan megnehezíti az amerikai családok életét, mivel jelentősen nőtt az olyan mindennapi szükségleti cikkek ára, mint az élelmiszer, a benzin, a lakhatás, a közlekedés és a közművek. A benzin árának júniusi hatalmas megugrása – amely a hónap során többször is új történelmi csúcsot ért el – miatt a háztartások és a vállalkozások egyéb cikkekre jóval kevesebb pénzt tudnak fordítani.

A közgazdászok a főszám helyett az inflációnak az élelmiszer- és üzemanyagárakat nem tartalmazó alkategóriáját tekintik megfelelőbb iránymutatónak az infláció további alakulására vonatkozóan. Ez az érték júniusban 5,9 százalékkal emelkedett a 12 hónappal korábbihoz képest, a megelőző hónaphoz viszonyítva pedig 0,7 százalékkal. Mindkét érték magasabb a korábban vártnál.

Korábban írtuk

Ez volt sorozatban a tizenharmadik hónap, amikor az infláció meghaladta az öt százalékot. Az élelmiszerüzletek árai éves szinten 12,2 százalékkal, egy hónapon belül egy százalékkal emelkedtek. Az energiaárak éves szinten 41,6 százalékkal, május óta 7,5 százalékkal emelkedtek. A benzin ára 11,2 százalékkal ugrott meg júniusban májushoz képest, ami éves szinten 59,9 százalékos emelkedést jelent.

(forrás)