Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Hirdetés

A 2021. évi forrásmegosztási rendeletalkotás előkészítési folyamata a Főpolgármesteri Hivatalnál nem volt szabályozott, ezáltal nem volt szabályszerű – áll az aszhirportal.hu oldalon közzétett jelentésről szóló összefoglalóban, amelyben az olvasható, hogy a jövő évi forrásmegosztás során korrekció érvényesítése nem indokolt.

Mint írták, a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek körét és a részesedési arányokat a forrásmegosztási törvény határozza meg. Ennek értelmében a fővárosi önkormányzat által kivetett helyi iparűzési adóból származó bevételből, valamint a hozzá kapcsolódóan kiszabott pótlékból és bírságból származó bevételekből a fővárosi Önkormányzat részesedése 54 százalék míg a kerületi önkormányzatok együttes részesedése 46 százalék.

A kerületi önkormányzatok a bevételből való részesedésük arányában kötelesek hozzájárulni a fővárosi önkormányzati adóhatóság helyi adóztatással kapcsolatban felmerülő kiadásaihoz.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban nem alakítottak ki a forrásmegosztási rendelet szabályozott és szabályszerű megalkotása előkészítési folyamatához a 2020. november 1-jétől hatályba lépett szervezeti és működési szabályzatban előírtakkal összhangban lévő, a világos szervezeti struktúrát, a folyamatok átláthatóságát biztosító belső szabályzatokat.

Korábban írtuk

A főjegyző a forrásmegosztási rendeletalkotás előkészítésében részt vevő költségvetési tervezési és felügyeleti főosztály részére a jogszabályban előírtak ellenére az ellenőrzési nyomvonalat nem készítette el és a szervezeti és működési szabályzatban előírtak ellenére nem hagyta jóvá, valamint nem határozta meg ügyrendjét. Ezáltal a forrásmegosztási rendeletalkotás előkészítési folyamata a Főpolgármesteri Hivatalban nem volt szabályozott és szabályszerű – olvasható.

A jelentés szerint a 2021-ben megosztandó bevételek és kiadások pénzügyi elszámolása szabályszerű volt. Az ÁSZ ellenőrzése a 2021. évi forrásmegosztási rendelet felülvizsgálata során nem tárt fel jogosulatlanul igénybe vett vagy a jogszerűen megillető forrásnál alacsonyabb összegű részesedést, ezért a 2022. évi forrásmegosztás során korrekció érvényesítését nem tartja indokoltnak – írták.