Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében kiemelte: a onkológiai intézetnek rendkívül széles a profilja, gyakorlatilag a tumorok minden típusát kezelik, emellett tevékenységük a prevenciótól a hospice ellátásig terjed.

Az OOI feladatai közé tartozik továbbá az országos hálózat kialakítása és a nemzetközi kapcsolatok ápolása is – tette hozzá.

Kásler Miklós szólt arról is, a háromszoros akkreditációval megerősített intézet Európa legjobb 18 onkológiai intézete között van.

Az intézet alkotta meg 1994-ben az első onkoterápiás protokollt és ők kezdeményezték azt is, hogy minden magyarországi egyetemen legyen onkológiai tanszék.

A miniszter kitért arra is: a fej-nyaki sebészeti osztály, amelyet korábban ő is vezetett, mindig az intézet egyik legszínvonalasabb részlege volt. Példaként említette, hogy Európában harmadikként, Magyarországon elsőként ezen az osztályon végeztek lézeres műtétet 1981-ben.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója ismertette: a felújítás során 584 négyzetméteren 14 betegszobát alakítottak ki, amelyekben összesen 37 ágy van, két egyágyas, öt-öt két-, illetve háromágyas és két ötágyas szoba. Mindegyik szoba saját fürdőszobát is kapott.

Emellett felújították a műszaki kiszolgáló helyiségeket, és az épület földszintjén kialakítottak egy hatszáz négyzetméteres területet, ahol orvosi szobák és az osztály titkársága kapott helyett – mondta a főigazgató.

Hozzátette: a 378 milliós beruházást az intézet az évi 700 millió forintos saját fejlesztési kerete terhére végezte el, aminek előfeltétele az intézet stabil gazdasági működése.