Egy kormányközeli internetes lap információi szerint az MSZP kétnapos noszvaji ülésén a vezetés teljesen összezárt: nem voltak tabutémák. A portál úgy tudja: az áfa- és értékalapú adók emelése, illetve a családtámogatások szűkítése mellett felvetődött a nyugdíjasok kedvezményeinek megnyirbálása is. Elemzők szerint a nyugdíjakon 100-150 milliárd forint is megspórolható, miután a Pénzügyminisztérium a reálisan várhatónál magasabb inflációval és nettó béremeléssel tervezte a büdzsét. A svájci indexálás szerint számított nyugdíjemelés mértékét ez a két szám határozza meg.

A Népszabadság értesülései szerint egyébként az MSZP vezetése akár 4-5 százalékos áfaemelést is elképzelhetőnek tart, akár differenciáltan is – vagyis bizonyos termékek esetében nagyobb, míg másoknál kisebb arányban. Az áfa egy százalékpontos emeléséből ugyanis körülbelül 100 milliárd forintnyi bevétele származna az államnak, az egyszázalékos járulékcsökkentés pedig nagyjából 70-90 milliárd forintos bevételkiesést jelent a büdzsének. A kormány tervei szerint már az év második felétől új adórendszer lehet.

Nem tervezi a szociális törvény módosítását a szaktárca – annak ellenére, hogy az számos visszaélésre ad lehetőséget és sokan jogtalanul vesznek igénybe támogatásokat – írja a Magyar Nemzet.

Az önkormányzatok kénytelenek hinni a kérelmező nyilatkozatának. Nem tudják ugyanis ellenőrizni, hogy az igénylő kap-e rokkantnyugdíjat, bármilyen más segélyt, vagy van-e jövedelme. Az illetékesek egy elektronikus adatbázisban látják a megoldást, ennek létrehozása azonban adatvédelmi okokból nem lehetséges. A tárca közleményében felhívja a figyelmet, hogy a jogtalanul igénybe vett segélyeket a kamatokkal együtt kell visszafizetnie a csalóknak. Ezeket az összegeket azonban legtöbbször még az APEH sem tudja behajtani az illetékesektől.

(hírTV)