Magyarország 2011 januárjától tölti be az Európai Unió soros elnökének tisztét, és ebben a pozícióban elő kívánja készíteni egy új, a nukleáris hulladékok kezelését, illetve a kimerült fűtőelemek kezelését szabályozó irányelv megalkotását – jelentette be Fellegi Tamás. A miniszter hozzátette: az elnökség alatt Magyarország kiemelt figyelmet kíván fordítani az energetikai kérdéseknek.

Az atomenergia magyarországi hasznosításának jövőjéről szólva a miniszter elmondta, hogy jelenleg két igen hangsúlyos témával kell foglalkoznia a szakembereknek: az új atomerőművi kapacitások létesítésnek előkészítésével – amely egy roppant hosszadalmas, kormányzati ciklusokon átívelő folyamat –, illetve a blokkok üzemidő-hosszabbítása által felvetett kérdések tisztázásával.

Magyarországon minden feltétel adott a nukleáris energia jövőbeni biztonságos alkalmazása szempontjából, hiszen vannak felkészült, gyakorlattal rendelkező szakembereink, biztos kutatói háttér, és az atomenergia lakossági támogatása is kiemelkedő – emelte ki Fellegi Tamás.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a világban egyre inkább fellendülőben van az atomerőművek építése, Európai Unió országai közül például jelenleg 15-ben élnek a nukleáris energia kínálta lehetőségekkel. Jelenleg ezekben az országokban összesen 148 reaktor üzemel, melyek Európa villamos energia igényének közel harmadát biztosítják – tette hozzá a tárcavezető.