Elmondta, mérföldkő Magyarország külgazdasági stratégiájában, hogy a világ negyedik legnépesebb országában magyar cég hajthat végre egy ilyen nagyértékű beruházást. A Roatex által kiépítendő útdíjrendszer 2023-tól fog teljeskörűen üzemelni. Indonéziának jelenleg 2500 kilométer hosszú autópálya-rendszere van, de ezt a tervek szerint 4800 kilométer hosszúra növeli az ország – tette hozzá.

Hirdetés

A keleti nyitás mottójú magyar külgazdasági stratégiában – annak 11 évvel ezelőtti kezdete óta – mindig fontos volt Indonézia, és az együttműködés szempontjából nem mellékes, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Ezenkívül Magyarország tárgyal Indonéziával egy 50 millió dolláros kötött hitelsegélyprogram létrehozásáról is, amelynek segítségével magyar társaságok kifejlesztenének az országban egy meteorológiai és klímamegfigyelő rendszert – mondta.

A miniszter kifejtette, hogy a gazdasági kapcsolatok legjobban a személyes kapcsolatokra tudnak épülni, és emiatt fontos szerepe van az oktatásnak. A kormány indonéz diákoknak is nyújt állami ösztöndíjat magyarországi felsőoktatási intézményekben, idén ezekre a helyekre 1200 hallgató jelentkezett. A nagy érdeklődés miatt Budapest kész arra, hogy növelje a helyek számát – jelentette ki. Jelenleg 13 magyar egyetem és 23 indonéz felsőoktatási intézmény körében van együttműködés.

Korábban írtuk

🇮🇩Indonézia egy 270 milliós piac, amely hatalmas lehetőségeket jelent a magyar vállalatok számára. Eddig is voltak már…

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, February 16, 2021

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter beszámolt arról, hogy tárgyalásukon két megállapodást írtak alá: az egyik a diplomáciai kapacitásbővítésről szól, a másik pedig egy 500 millió dolláros indonéz-magyar beruházási alap létrehozásáról, amelyből a majdani beruházásokat finanszíroznák, egyebek között a digitális és a közmű-infrastruktúra területén. A kétoldalú kereskedelem bővül: tavaly 212 millió dollárt ért el, ami több mint 13 százalékos növekedés a tavalyelőttihez képest – mondta. Szijjártó Péterrel megállapodtak abban, hogy a két ország kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a kétoldalú kereskedelmet, és ennek jegyében Budapesten központi raktár épül indonéz termékek számára.