A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen kiadott részletes adatai szerint a GDP második negyedévi, 13,6 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 6,8 százalékponttal, az ipar 4,3 százalékponttal, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon pedig a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 7,7 százalékponttal, a végső fogyasztás 4,5, a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal vett részt a gazdasági teljesítmény csökkenésében.

Hirdetés

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletága vezetőjének várakozása szerint a harmadik negyedéves adat a második negyedévesnél kedvezőbb lesz -, hacsak nem kell ismét szigorú korlátozásokat elrendelni, amire azonban alappályán nem számít. Az MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint ugyanakkor a harmadik negyedévben a GDP még visszaesést mutathat és így az egész évben 4-5 százalék körül alakulhat a vosszaesés mértéke.

A második negyedévről azt emelte ki, hogy az egyes ágazatok közül a turizmus mellett legjelentősebben a szórakoztatóipart és az ipart érte a válság, de súlyos hatása volt a szállítási szolgáltatásokra is. Jelentősen romlott a külkereskedelmi egyenleg is az export visszaesése, illetve az egészségügyi beszerzések miatt.

Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét némiképp meglepte, hogy kijárási korlátozások következtében kialakult rendkívüli helyzet ellenére a szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen csupán 12,2 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor a gazdaságban betöltött jelentős szerepe miatt ez 6,8 százalékponttal vetette vissza a GDP-t. Az viszont nem meglepő, hogy a logisztika és a vendéglátás teljesített a legrosszabbul a meghatározó szolgáltatási ágak közül.

Korábban írtuk

A felhasználási oldalon a mért 8,6 százalékosnál jóval nagyobb visszaesésre számított az ING Bank szakértője a háztartások tényleges fogyasztásában. Ezzel szemben a határlezárások és gyárleállások okozta exportkiesés jelentősebb károkat okozott a gazdaságban. A nettó export zsugorodása önmagában 7,7 százalékponttal húzta vissza a gazdaságot – emlékeztetett. A gazdaság belső keresleti oldalának másik fő összetevője, a beruházások pedig már második negyedéve mérséklődnek, amit a koronavírus mellett a nagy uniós és vállalati projektek kifutásával magyarázott. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen a területen lehet a legalacsonyabb a gyors helyreállási potenciál – tette hozzá Virovácz Péter.

A részletes adatok fényében nagyobb esélyt lát a gyorsabb kilábalásra, mert az ipar talpra állásával a nettó export gyorsan javulhat, a fogyasztás vártnál kisebb visszaesése szintén kedvező jelnek tekinthető. Az előrejelzéshez nagy segítséget vár a héten megjelenő júliusi ipari és kiskereskedelmi adattól. Az ING Bank elemzőműhelye addig kivár és fenntartja eddigi előrejelzését, miszerint az idei év egészében 5,5 százalékkal zsugorodhat a GDP, jövőre 4,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta, a második negyedévben hatalmas hanyatlás történt a szolgáltatások, valamint az export és az import terén. A beruházásoknál viszont a készletek tompították a zuhanást. A harmadik negyedévben a másodikhoz képest sokkal jobb adatok várhatóak részben az éledező iparnak és a nyári belföldi turizmusnak köszönhetően. A harmadik negyedév sokkal jobb eredményeket mutat majd, várhatóan csak 5-6 százalékos lesz az éves visszaesés. A legfontosabb szektorok, köztük az ipar és az építőipar ugyanis már egy számjegyű hanyatlást mutathat. A termelés felfutásával pedig a szolgáltatási szektor, ezen belül például a szállítás is sokat javíthat. Az étterem- és üzletnyitások, valamint a nyári belföldi turizmus szintén pörgeti a gazdaságot ebben az időszakban.

A K&H szakembere szerint az év egészében 6 százalék körüli GDP-visszaeséssel lehet számolni, jövőre pedig 5 százalékos lehet a növekedés, de a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi a következő hónapokat.