A kormány és a szociális partnerek közötti történelmi megállapodás nemcsak a bérek emelkedéséről, hanem olyan hatékonyság- és versenyképesség-növelő lépésekről szól, amelyekre az elmúlt huszonhat évben nem került sor Magyarországon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az Országgyűlésben, a megállapodás nyomán benyújtott – pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosítását kezdeményező – előterjesztés vitájában.

Varga Mihály hangsúlyozta: a törvényjavaslat az elmúlt évek eredményeire épít és a következő évek lehetőségeivel számol. Elmondta, a gazdaság jó helyzetét és az államháztartás konszolidált és biztonságos alapjait ismerve a munkavállalók és a munkaadók képviselőivel folytatott tárgyaláson azt tűzték ki célul, hogy hosszabb, legalább 6 éves keretmegállapodás szülessen, amely nemcsak a bérekről, hanem a hatékonyságról és a termelékenységről is szól.

Felidézte: a megállapodás eredményeképpen hatéves bérmegállapodást kötöttek, valamint döntöttek arról, hogy több lépésben, jelentősen csökkentik a munkáltatói közterheket, ami a társasági adó szintjét és a munkáltatói járulékokat érinti. A társasági adót egységesen 9 százalékosra csökkentik, ami a kis-, közepes és nagyvállalkozásokat is kedvezőbb helyzetbe hozza. Emellett a járulékkulcsok is jelentős mértékben mérséklődnek, a kormány vállalta, hogy a következő évre a munkáltatói járulékok szintje a mostani 27 százalékról 22-re, majd 2018-ra 20 százalékra csökken – ismertette a miniszter.

MTI