A „Winter is coming” címmel megjelent tanulmány szerint már a járványvédelmi intézkedések is kikezdték a járműipar ellátási láncait és a helyzeten csak tovább súlyosbított az energiaárak emelkedése. „Tekintettel az Európában az egekbe szökő energiaárakra, fennáll a veszélye annak, hogy egy kemény tél esetén egyes autóipari ágazatokban leállnak a gyártósorok” – jelzi a tanulmány. A dokumentum egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel a problémával nem csak az európai autógyártóknak kell szembenéznie, hiszen beszállítóként a világon mindenhová exportálnak alkatrészeket és részegységeket.

Hirdetés

Edwin Pope, az S&P Global Mobility elemzője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az autóipar átvészelheti ugyan az előttünk álló téli szezont, ha azonban Európának nincs kész terve a következő télre, azt sok beszállító már nem élné túl. „Aggódom amiatt, hogy néhány magasan kvalifikált kisipari vállalkozás a régióban vagy csődbe megy, vagy egyszerűen feladja” – mondta Pope.

A prognózist még az Északi Áramlat vezetékek ellen a múlt hónap végén elkövetett szabotázs előtt készítette el az S&P Global Mobility gazdaságkutató intézet.

Korábban írtuk