Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Az idei gazdasági (GDP) növekedés nem lesz messze a 4 százaléktól – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden Békéscsabán, a megyei kamara évadnyitó gazdaságpolitikai fóruma előtt az MTI érdeklődésére.

Fotó: Demokrata (archív, illusztráció)

Parragh László az infláció alakulásáról hozzátette: az infláció várhatóan magasabb lesz, mint amivel a döntéshozók számoltak. „Négy százalék közelire becsülöm” – tette hozzá.

Az elnök szerint a magasabb inflációt a bérkiáramlás okozhatja, mert várakozása szerint erőteljes bérnyomás lesz a gazdaságon. A magasabb bérkiáramlás ösztönzi majd a fogyasztást és a megtakarítást – közölte.

A kamara elnöke úgy véli, hogy kiemelten kell kezelni a világ változásaihoz, például a digitális átalakuláshoz való igazodást, a képzés felerősítését, a finanszírozási forrásoknak a fenntartását, és általában a modern technológiáknak a gazdaságba való beemelését.

A kamara elnöke szólt az állam és az önkormányzatok „önmegtartóztatásáról” is. Mint mondta, fontos kérdés, hogy a két szektor hogyan tud költségkímélően működni, olcsóbban, hatékonyabban tevékenykedni, hogy a teher minél kisebb legyen az értékteremtő szférán, a munkaadókon és a munkavállalókon.

A gazdaságpolitikai fórumon bemutatták a TOP 100 című, Békés megye gazdaságát elemző kiadványt, amely a megyei kamara, a Nemzeti Adó és Vámhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal munkatársainak közreműködésével készült. Az elemzés szerint Békés megye legnagyobb vállalkozása a Linamar Hungary Zrt. volt 2017-ben némileg több mint 50 milliárd forintról csaknem 59 milliárd forintra emelte árbevételét az előző esztendőhöz képest, ami 16,7 százalékos növekedés. Adózás előtti eredménye 3,55 milliárd forint volt. Második helyen a Gallicoop Zrt. végzett 30,064 milliárd forintos árbevétellel (2017), a cég nyeresége megközelítette az egy milliárd forintot.