Kedvező nyilatkozatot tett a magyar gazdasági kilátásokról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy magas rangú vezetője a Reuters hírügynökség jelentése szerint. Sinohara Naojuki, az IMF vezérigazgató-helyettese a kormányzati gazdasági csomag bejelentése után azt közölte, hogy a helyzet sokkal nyugodtabb lett, és jelenleg nincs különösebb ok az aggodalomra.

A befektetőknek meg kell ismerniük a kormány deficitcsökkentő programjának intézkedéseit – idézett pénzügyi elemzőket a Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség. A forint erősödött, az államkötvények kamatai csökkentek. Orbán üzenete pozitív, de a közszférára váró fájdalmas intézkedések részleteinek ismertetése elmaradt – idézte egy másfél milliárd dollárnyi magyarországi befektetést kezelő cég elemzőjét. A kormány egy gyors és teljesíthető programmal állt elő, és viszonylag jól megoldotta azt a gondot, amit saját maga teremtett – idézte a Raiffeisen bécsi elemzőjét a tudósítás, aki szerint most gyors cselekvésre van szükség a valutaalap és az unió támogatásának megszerzése érdekében.

Populistának nevezte Orbán Viktort az amerikai pénzügyi körök lapja, a kormányzati akciócsomagról készített jelentésében. A cikk szerint a kabinet a múlt héten megtapasztalhatta, milyen az, amikor a befektetők elveszítik bizalmukat a hiány növelésének emlegetése miatt, de ezután kurzusváltás történt. Voltak jó ötletek, de a javasolt intézkedések nincsenek összhangban a deficitcélokkal – idézte a Dánske Bank elemzőjét az online.wsj.com tudósítása.

Az AP amerikai hírügynökség kiemelte, hogy az akciótervet ellenzékiek is dicsérték, a szocialista ellenzék is csak azt tudta felhozni, hogy a program egyes elemeit ők maguk is javasolták korábban. A megszólaltatott elemzők pedig óvatos optimizmusnak adtak hangot a budapesti tudósításban.

(hírTV)