☝Nem várt helyről érkezett megerősítés: az IMF jelentősen javította a magyar gazdaságra vonatkozó…

Posted by Varga Mihály on Tuesday, June 29, 2021
Hirdetés

Elmondta, hogy az IMF májusban még 4,3 százalékos növekedést várt, a kedden kiadott jelentésében azonban már 6,2 százalékos bővülést jeleznek előre a magyar gazdaságban az idei évre.

A jelentésben kiemelik, hogy a kormány gyorsan és határozottan reagált a válságra, és elismerően írnak a gazdaságvédelmi intézkedésekről, a támogató költségvetési politikáról, a munkahelyek megvédéséről és a beruházások ösztönzéséről – tette hozzá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter az elmúlt hetek visszajelzései között felidézte, hogy az Európai Bizottság és a Takarékbank is növelte a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését, utóbbi már 7,7 százalékos növekedést vár. Júniusban Magyarország öt helyet lépett előre a versenyképességi rangsorban, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint pedig a Magyarországon működő német vállalatok 88 százaléka ismét az országot választaná beruházásához.

Korábban írtuk


A Pénzügyminisztérium későbbi közleményében azt is ismertette: a dokumentum rögzíti, hogy a gazdasági növekedést a nettó export vezérelheti a külső kereslet javulásával. Emellett a támogató fiskális politika, a magánszféra béreinek gyors növekedése és a háztartások megtakarításai által erősödő fogyasztás is kedvezően hat majd a gazdaság teljesítményére. Az előrejelzés szerint a munkanélküliség várhatóan fokozatosan visszajavul a válság előtti szintre.

A jelentés leszögezi: a kormány gyorsan és határozottan reagált a gazdasági válságra. Az IMF szerint a költségvetési politikában egyszerre kell érvényesülnie a gazdaság támogatásának és a középtávú fenntarthatóságnak, emellett kiemelten kell kezelni a gazdaság strukturális reformját is. Mint írják: a kis- és középvállalkozások célzott támogatása és a beruházások ösztönzése hozzájárulhat e célok megvalósításához – áll a közleményben.