A rendezvényre a korábbiaknál is többen voltak kíváncsiak. A 9092 regisztrált látogató mellett a börze honlap-látogatottsága is rendkívül nagy volt, ami szintén az álláskeresők egyre nagyobb érdeklődését és tudatosságát mutatja. A HVG Állásbörzén a látogatók nemcsak állásajánlatokkal, hanem szakmai, nyelvi képzésekkel és nemzetközi karrierlehetőségekkel is megismerkedhettek. A börze kiegészítő programjai ismét nagy érdeklődés övezte, a személyes tanácsadások szabad helyei már több nappal a rendezvény előtt beteltek, az ElőadóTéren tartott szakmai, az álláskeresést segítő előadásokon pedig alig lehetett ülőhelyhez jutni.

2009 őszének újdonsága, a Mérnök Napok nevet viselő kezdeményezés már az első alkalommal nagy sikert aratott. Többek között nagy érdeklődés övezte a THE segítségével megszervezett előadásokat, amelyeken kísérlet-bemutatókat, az álláskeresést segítő előadásokat és fiatal mérnökkutatók szakmai beszámolóit hallgathatták meg az érdeklődők. A kutatók előadásaira egyre nagyobb nézőközönség volt kíváncsi, sőt az IAESTE mérnökversenyének elődöntőjére érkező fiatalok közül sokak leragadtak ezeken a programokon, hiszen itt kézzel foghatóvá vált számukra, hogy milyen jövő várhat rájuk kutatóként, esetleg PhD-hallgatóként. Az első alkalommal meghirdetésre kerülő IAESTE InPulse mérnökverseny szintén sikereket könyvelhetett el. A vártnál több csapat nevezett a versenyre és vállalkozott arra, hogy az állásbörzén a nagyközönség előtt is bemutassa IDŐgép-terveit.

Milyen állásokat kínáltak? Kik keresnek munkahelyet?

A rendezvény munkaadóinak zöme 1 3 éves szakmai tapasztalatot szerzett fiatalokat, pályakezdő friss diplomásokat és gyakorlott, diplomás szakembereket keresett nyitott munkaköreire. A kínált pozíció területe alapján az összes munkaadó kiállító 83,33%-a kínált valamilyen gazdasági, pénzügyi szaktudást igénylő pozíciót, ezután a legkeresettebbek a műszaki, mérnöki (62,50%) és az informatikai (47,92%) szaktudással rendelkező álláskeresők voltak (a kiállítók több terület is megjelölhettek).

A 2009 őszi HVG Állásbörze látogatói összetétele a korábbiakhoz hasonlóan alakult, vagyis a rendezvényen ismét a már néhány év szakmai tapasztalattal rendelkező diplomások (legalább egy diploma: 54,48%) és a még aktív hallgatói státuszban lévő (25,40%) fiatalok voltak többségben. A rendezvényen minden képzési terület (volt) hallgatói képviseltették magukat. A legtöbb álláskereső gazdasági vagy pénzügyi végzettséggel rendelkezett (35,27%). A rendezvényen nagy számban jelentek meg továbbá a Mérnök Napokkal külön is megszólított a mérnöki/műszaki végzettségű álláskeresők (24,10%), őket az informatikai (11,04%) és bölcsészettudományi (11,10%) területen végzett/jövőben végző látogatók követték. A börzére érkező látogatókat a szervezők megkérdezték arról is, hogy mely területe(ken) keresnek állást (többet is megjelölhettek). Az általános, végzettséget vagy szaktudást nem feltétlenül igénylő állástípusok (adminisztráció, asszisztencia, értékesítés/kereskedelem) után 2009 őszének legnépszerűbb munkavégzési területei: mérnöki/műszaki/projektmenedzsment (23,11%), pénzügy/számvitel/kontrolling (16,54%), beszerzés/logisztika/anyaggazdálkodás (16,24%) és az IT/informatika/telekommunikáció (15,60%).

Zöld Fesztivál

A 2009 őszi rendezvény a helyszíni szelektív hulladékgyűjtésnek és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésének köszönhetően elnyerte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól a Zöld Fesztivál címet. A rendezvényen 3 gyűjtőszigeten és a kiállítási standokon összesen 7 m3 (4 m3 papír, 2,5 m3 műanyag és 0,5 m3 üveg) hasznosításra alkalmas hulladék került szelektív gyűjtésre (és kerülhet anyagában hasznosításra), ami a rendezvény összes hulladékának megközelítőleg a 70%-a. Ezenkívül összesen 3 m3 vegyes hulladék keletkezett, míg tavasszal ez a szám 6,5 m3 volt, tehát idén ősszel a rendezvény több mint felére csökkentette a használhatatlan hulladék termelését. Az állásbörze szelektív partnere, a Zöldövezet Társulás az eredmények alapján ismét sikeresnek ítélte meg a gyűjtést.