A KSH pénteken közzétett adatai szerint áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene – a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont eredményeként – a nyers adat szerint 9,9, naptárhatástól megtisztítva 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

Hirdetés

Cseresnyés Péter hozzátette: bár a számok jelentős növekedést mutatnak az egy évvel ezelőttihez képest, ez részben az alacsony bázis miatt van. Egy éve ugyanis bizonyos üzletek a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt bezártak – mondta.

Bíztatónak nevezte, hogy a 2019-es forgalomhoz képest az iparcikkek területén is növekedés volt idén áprilisban, ahogy az élelmiszer-, és élelmiszer jellegű kereskedelem is 3 százalék feletti bővülést mutat.

Kitért arra, hogy az online kereskedelemben is kitartott a lendület, az elmúlt fél évben többször lépte át a százmilliárd forintos határt. Áprilisban is több mint 100 milliárd forint volt az online forgalom, ami a teljes kiskereskedelmi forgalom több mint 10 százaléka – mondta.

Korábban írtuk

Az államtitkár elmondta, hogy a bértámogatások a kiskereskedelmi ágazatban is segítették a foglalkoztatást.