🇭🇺 A magyar ipar nőtt a leggyorsabban az Unióban márciusban (1. ábra). ***Minek köszönhető és mit teszünk azért, hogy…

Posted by György László on Wednesday, May 12, 2021
Hirdetés

Közlése szerint az első negyedévben 4 százalékkal bővült a hazai ipar annak ellenére, hogy azon belül a legnagyobb súllyal és növekedési potenciállal rendelkező járműipar még vissza is esett 3,6 százalékkal. Mindez azt mutatja, hogy a magyar ipar kiegyensúlyozott szerkezetű, több lábon áll – mutatott rá.

Kitért arra, hogy az átmeneti autóipari megtorpanás sem azért történt, mert nincs megrendelés, vagy a magyar munkaerő és a hazánkban működő cégek ne lennének versenyképesek. Egyszerűen a globális alapanyag-ellátási lánc feslett fel, amely a világ autóiparára – így a magyarra is – negatív hatást gyakorolt.

Az adatok azt jelzik továbbá az államtitkár szerint, hogy óriási növekedési potenciál van a magyar iparban az idei évben. Ha a világgazdaság működését érintő, a COVID-19 válság miatt bekövetkező ellátási problémák megoldódnak, és a korlátozó intézkedések nemcsak hazánkban, de máshol is enyhülnek, akkor jelentős kereslet jelentkezik majd az ipari termékeink iránt.

Azon dolgoznak, hogy a hamarosan megnövekvő globális kereslet kielégítésében még nagyobb szerep jusson a magyar ipari kapacitásoknak. Éppen ezért döntött úgy egy évvel ezelőtt a gazdaságvédelmi akcióterv megalkotásakor a kormány, hogy a beruházási szint fenntartása érdekében az eredetileg tervezetten felül ezermilliárd forintot szán beruházásösztönzésre, amivel a magyar GDP 4 százalékát meghaladó beruházás megvalósulását segítette. Ennek köszönhető, hogy az észt és az ír után a magyar beruházási ráta 2020-ban a harmadik legmagasabb (27,3 százalék), ami csaknem 6 százalékponttal magasabb az EU átlagánál – ismertette.

Korábban írtuk

Mint írta, eddig azon dolgoztak, hogy a vállalkozások ne halasszák el a kapacitásbővítő beruházásaikat, most pedig már azon, hogy a beruházási rátát magas szinten tartsák. Jelen pillanatban is a „csőben van” több mint 1700 milliárd forintnyi ipari beruházás, ennyit jelentettek be a Magyarországon működő magyar tulajdonú és külföldi vállalkozások az elmúlt időszakban.

Ez a záloga annak, hogy versenyképes és egyre magasabb bért fizetni képes munkahelyek jöjjenek létre Magyarországon. Ez a tíz éve következetes beruházásösztönző gazdaságpolitika központi szerepet játszott tehát abban, hogy márciusban az egész unióban Magyarországon nőtt leggyorsabban az ipari termelés – összegezte.