A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. üzemanyagtöltõ állomása Szigetszentmiklóson, a Petõfi Sándor úton. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a világpiaci olajár óriási mértékben emelkedett, emiatt az üzemanyag nagyon megdrágult az európai uniós országokban. Miután kitört az orosz-ukrán háború, a nemzetközi kereskedésben referenciának számító Brent kőolaj hordónkénti ára már 100 dollár fölé nőtt, és azóta is folyamatosan emelkedik. Most 126 dollár/hordó körüli szinten van a Brent árfolyama (ez nagyjából 45 ezer forint).

Egy hordó nagyjából 159 liternek felel meg. Vagyis

literenként majdnem 300 forintba kerül csak a nyers olaj,

ezt azonban még szállítani kell, majd finomítani – vagyis benzint, dízelt, kerozint és más anyagokat előállítani belőle -, aztán el kell juttatni a fogyasztókhoz, és természetesen adót is kell fizetni utána.

Egy uniós előírás miatt egy liter benzinnek csak a jövedéki adója jelenleg legalább 136 forint kellene, hogy legyen,

a magyar kormány azonban a benzinárstop kapcsán ezt előbb 115, majd most 95 forintra csökkentette, átvállalva az árcsökkentés költségeinek jelentős részét, ez pedig nagy segítség a kereskedőknek is.

Korábban írtuk

Jelenleg a legmagasabb benzinár Európában Hollandiában van, megközelítette a 820 forintot literenként, ezt követik a skandináv és egyes mediterrán országok.

Finnországban, Dániában, Görögországban, Svédországban és Olaszországban 750 forint/liter környékén van a benzinár. Németországban is jelentősen emelkedtek az árak, jelenleg 739 forintot kell fizetni egy liter benzinért átlagosan a kutakon. A gázolaj Svédországban a legdrágább, 860 forint literenként, a finn és belga ár 750 forint/liter. Összességében az EU-ban átlagosan egy liter benzinért közel 641 forintot, egy liter gázolajért 625 forintot kell fizetnie a fogyasztóknak.

A szomszédos országokban is óriási mértékben nőtt a benzinár az elmúlt időszakban.

Ausztriában egy liter benzinért 589 forintot, egy liter gázolajért 586 forintot kell fizetni jelenleg. Szlovákiában a benzin ára már átlépte a 600 forintot átlagosan, a gázolajé jelenleg 570 forint körüli szinten van. Romániában mind a benzin, mind a gázolaj ára átlagosan 550-600 forint körül van, azonban egyes töltőállomásokon már a legfrissebb adatok szerint 10-11 lejbe (765-841 forint) is kerül egy liter benzin.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.