A Zöldek politikusa a világ legnagyobb ipari államait összefogó G7 csoport energiaügyekért és környezetvédelemért felelős minisztereinek berlini konferenciája előtt tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy „természetesen lehetséges” a megállapodás az EU-s orosz olajembargóról.

Hirdetés

Kifejtette: ismert, hogy a tagországok energiaellátási helyzete eltérő, és „jelentős és valós kihívás”, hogy „egyes kelet-európai országok” erősebben függenek az orosz energiaimporttól, mint a nyugat-európai országok.

Ugyanakkor fontos, hogy „Európa egységes maradjon és együtt maradjon, ezért minden tagállamnak erőfeszítéseket kell tennie a függőség csökkentésére, és ez Magyarországra is érvényes” – húzta alá a német alkancellár.

Ezeket az elveket alapul véve lehetséges a megállapodás, de ha „más területek” ügyeit is bevonják az olajembargóról folytatott egyeztetésbe, akkor „természetesen nagyon-nagyon nehéz” lesz – tette hozzá Robert Habeck.

Korábban írtuk

Mint mondta, már csak néhány napig, a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács következő, május 30-án kezdődő üléséig van mód a tárgyalásra, addig „vagy megállapodásra kell jutni, vagy fontolóra kell venni más eszközöket”.

A miniszter nem szólt arról, hogy melyek lehetnek ezek az egyéb eszközök, de egy másik, ugyancsak a napokban tett nyilatkozatában jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja azt a megoldást is, hogy a 27 tagország együttes, közösségi szintű lépése helyett Magyarország kivételével az összes tagállam egyénileg, külön-külön, nemzeti szinten vezet be embargót az orosz kőolajra.