Az amerikai kormányzati delegációt vezető Anthony Blinken külügyminiszter az ellátási láncok kritikus fontosságára hívta fel a figyelmet, és igazi előrelépésnek nevezte, hogy a Kereskedelmi és Technológiai Tanács kereteiben a félvezetők ellátási láncát tekintve sikerülhet erősíteni az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti együttműködést. Közölte, hogy szintén a félvezetőkre vonatkozóan egy korai figyelmeztetési rendszert dolgoznak ki, valamint növelik az átláthatóságot a különböző támogatási programokat tekintve.

Hirdetés

Európai részről Margaret Vestager, az Európai Bizottság alelnöke a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az amerikai törvényhozás által elfogadott úgynevezett Inflációcsökkentési Törvény keretében belül életbe lépő amerikai klímavédelmi támogatási rendszerről szóló egyeztetéseket folytatják, illetve a bizottság még tanulmányozza az amerikai intézkedéseket. Ugyanakkor világossá tette, hogy a klímaváltozásra adott válaszok nem lehetnek egymástól elszigeteltek, közösen kell a válaszokat megtalálni, és ez érvényes az amerikai törvény alkalmazására is. Fontosnak mondta, hogy az ösztönző állami támogatások ne haladják meg a szükséges mértéket, és ne károsítsák az adófizetőket.

Reményét fejezte ki, hogy a felmerülő kérdésekre sikerül válaszokat találni, és feltétlen jó hírnek nevezte azt, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelmet tekintve.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság másik alelnöke fontosnak mondta a hasonlóan gondolkodó partnerekkel való együttműködést a zöld átállás folyamatában és jó hírnek nevezte, hogy az amerikai elnök és a külügyminiszter is együttműködési készségét fejezte ki abban, hogy a támogatási kérdésekben felmerülő európai aggályokra válaszokat találjanak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy miután az amerikai szabályozás már 2023. január 1-én hatályba lép még nagyon sok feladat van a vita rendezéséig.

Korábban írtuk

Blinken külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vitás pontok tisztázására létrehozott kormányzati munkacsoport vizsgálja az európai aggályokat, és megerősítette a rendezési készséget amerikai részről.

Gina Raimondo az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere ehhez azt tette hozzá, hogy fontos a kereskedelmi tanács keretein belül is válaszokat találni a támogatási rendszert illető vitákra. Hozzátette: sok olyan ügy van, amelyben előre lehet lépni, és ezek közé sorolta a félvezetők kereskedelmének összehangolását.

Az Európai Bizottság vezetői a közelmúltban többször komoly aggályaiknak adtak a hangot az amerikai Kongresszus által szeptemberben elfogadott Inflációcsökkentési Törvény lehetséges európai kihatásai miatt. A jogszabály egy része ugyanis 370 milliárd dolláros támogatást irányoz elő Egyesült Államokban gyártott klímabarát termékekre, többi között elektromos autókra és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos eszközökre. Az Európai Unió legfőbb kifogása, hogy az amerikai támogatási rendszer protekcionista jellegű és hátrányosan megkülönböztet európai termékeket. A vita rendezéséről hetek óta tárgyal egy európai-amerikai munkacsoport.