Egyre gyakrabban és nagyobb értékben rendelünk külföldről, webáruházakon keresztül. Csakhogy nem mind arany, ami fénylik, a csalók ugyanis ezt a területet is ellepték – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos. A QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője szerint nem árt az óvatosság, hiszen nemcsak a megrendelt terméket bukhatjuk, hanem szinte minden esetben személyes- és bankkártya-adatainkat is.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A nyári szezonban megszaporodnak a felhasználókat, online vásárlókat célzó adathalász támadások. Míg egyes oldalak olcsó repülőjegyekkel kecsegtetnek, a csaló webáruházak gyanúsan alacsony áron kínálják a szezon slágertermékeit – nyári ruhákat, fényképezőgépeket, strandeszközöket, medencéket – árulják. Ha ezeket megrendeljük, nemcsak a pénzünknek mondhatunk búcsút, hanem szinte minden esetben személyes- és bankkártya adatainknak is, ez pedig okozhat még kellemetlen meglepetéseket a jövőben – hívja fel a figyelmet a szakértő. 

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, némi odafigyeléssel leleplezhetők a csalók. Ha egy áruház irreálisan olcsón adja a termékeit, például ezer-kétezer eurós drónokat, quadokat húsz-harmincezer forintnyi euroért kínálnak, az eleve gyanús. Főleg, ha minden termékre egyszerre óriási leárazásokat hirdetnek – esetleg mindenből már csak utolsó darab van. Érdemes összehasonlítani, megnézni, hogy a megvenni kívánt termék általában mennyibe kerül. Az is gyanús, ha a frissen megjelent, egy-két hetes online piactér nagyon egyszerű dizájnnal, adott esetben összevágott, lopott képekkel hirdeti magát. 

„Azok a csalási formák, amelyek korábban léteztek, betörtek a webáruházakba is. Pont azért, mert egyre inkább terjed az online vásárlás, a bűnözők rájöttek, hogy minimális ráfordítással tudnak ezen a terepen tevékenykedni. Az átlagfelhasználó az esetek többségében nem tudja, hogyan nézzen utána, mire kell ügyelni, ráadásul elvakítja, hogy mekkora üzletet fog csinálni, miközben az ilyen oldalakon rendre pörög egy számláló, hogy már csak néhány óráig él a kedvezmény” – mutat rá Solymos Ákos. A végeredmény pedig az, hogy a rendelt termék soha nem érkezik meg, a vásárló bukja a ráköltött pénzt, ráadásul a csalók a bankkártya adatokat is megszerzik.  

A QUADRON szakértője szerint a szélhámosok összegyűjtik a kártyaadatokat, és nagy tételben értékesítik a dark weben, vagy maguk teszik valós pénzzé a kártyán levő összeget, ritkábban a PIN-kódot is megpróbálják megszerezni, így költve el a pénzünket. 

Az ilyen bukásokat azonban el lehet kerülni. A szakértő szerint például fontos, hogy vásárlás előtt hasonlítsuk össze az árakat, irreálisan olcsó oldalakról ne rendeljünk. A csalók szoktak játszani a weboldal címeivel is, híres, megbízható webáruházak nevét másolják, gyanúsan nagy választékot kínálva. A kamuoldalak készítői nem nagyon szeretnek a dizájnra költeni, így általában nagyon egyszerű, igénytelen a kinézetük. Az adatbeviteli mezőbe a legtöbb esetben bármit be lehet gépelni, a bűnözőket ugyanis csak a kártyaszám érdekli, ha csak erre mennek rá, akkor baj van. 

Érdemes egy-két képet lementeni, és a Google programjával leellenőrizni, nem lopottak-e a képek, de több szolgáltató is foglalkozik azzal, hogy kockázatosnak ítélt weboldalakról szolgáltat információt. Az egyik ilyen a https://transparencyreport.google.com/ de kifejezetten a hamis weboldalakat ellenőrizhetjük a https://www.scamadviser.com/ oldalon is.

„A csalók mindig olyan árszintet lőnek be, ami nem készteti arra a vevőt, hogy elmenjen a rendőrségre. Ha a banknak jelentjük, ők azért megpróbálnak intézkedni. A baj az, hogy ilyenkor vár az ember, hátha megjön a rendelés, és így kifut az időből” – mutatott rá a szakértő. Ezért nem árt megnézni, mit ír a kereskedő, nagyjából mikor kell megérkeznie az árunak, és persze az sem hátrány, hogyha nyomon lehet követni a csomagot. Érdemes annak is utánajárni, mennyi idő után tud még intézkedni a bank, sokszor kell rendőrségi feljelentés is, de öt-tízezer forint esetében sokan nem vállalják a hosszadalmas hercehurcát. A QUADRON szakértője elsősorban a megelőzést ajánlja: gyanakodjunk, ha az ár túl szép, hogy igaz legyen, vásárláshoz használt bankkártyán állítsunk be limitet, kérjünk SMS-t a tranzakciókról, emellett több bank ad már külön kártyát netes vásárlásokhoz – éljünk vele.