Nevetséges arról beszélni, hogy 2014-től értékalapú ingatlanadót vezetnek be vagy, hogy évente négy hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt. Most 2009 van, a csőd itt van a nyakunkon, az állami kiadások kellene csökkenteni – emelte ki.

"Épeszű ember ilyet nem mond. Ha valaki azt akarja, hogy hangosan röhögjön a világ, akkor kell ilyeneket mondani" – mondta a javaslatokról a volt tárcavezető.

Békesi László szerint a gazdaság csak akkor tud kilábalni a bajból, ha exportberuházás vezérelt, egyensúlyőrző, megtakarításösztönző politikát folytat.

A volt pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a végrehajtás eszközrendszerében is másra van szükség, ugyanis laza fiskális politikával, a teljesítményektől elszakított jövedelempolitikával, és egy ortodox monetáris politikával nem lehet egészséges pályán tartani a gazdaságot. Kőkemény fiskális, növekedést támogató monetáris, és szigorú jövedelempolitika politika elegye lenne a jó – tette hozzá.

FT: Magyarország helyzete különösen súlyos

Az új uniós tagállamok a legsérülékenyebbek a gazdasági válságban, Magyarország helyzete pedig különösen súlyos – idézi a Financial Times a Világbank elnökét. Robert Zoelick szerint az Európai Uniónak meg kell segítenie a közép- és kelet-európai gazdaságokat.

A csehek, lengyelek és magyarok mellett bajban van Ausztria is, mert részben osztrák bankok folyósították a kelet-európai devizahiteleket.

(InfoRádió, hirtv.hu)