Benyújtotta az Országgyűlésnek idei második félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet kiemelten figyel majd a többi között a folyamatban lévő beruházásokra, a felügyeleti tevékenységet végző intézményekre, a zárszámadásra, illetve az államadósság-mutató alakulása, az államháztartás hiánya és az ország versenyképessége szempontjából meghatározó jelentőségű területekre.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az ÁSZ tájékoztatása szerint a közpénzfelhasználás ellenőrizetlen, „fehér foltjainak” felszámolását szolgálják a nyilvános könyvtárak, az alapítványok gazdálkodásának, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok intézményeinek ellenőrzései. 
    
A második félévben a korábbiakhoz hasonlóan kiemelt szerepe van a zárszámadás, vagyis a 2016-os költségvetés végrehajtása ellenőrzésének, és sor kerül az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek értékelésére is.
    
Kiemelten figyel a számvevőszék a folyamatban lévő beruházásokra, és azok kockázatait is számba veszi. Az ÁSZ közölte: célja, hogy a kockázatok kezelésére már a beruházás folyamatában fel tudja hívni a figyelmet.
    
Folytatják az „ellenőrzők ellenőrzését”, olyan intézményeket vizsgálnak majd, amelyek maguk is végeznek ellenőrzési, felügyeleti tevékenységet. Ennek keretében kerül sor a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár újabb ellenőrzésére.
    
Folytatódik a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzése, a második félévben a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet más a Politika, a Demokratikus Koalíció, az Együtt – Korszakváltók Pártja, a Magyar Liberális Párt, továbbá a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015-2016. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzésére kerül sor.
    
Több ország számvevőszékeinek összehangolt munkájával 2017. második félévében kezdődik meg a középületek energiahatékonyságnak értékelése. Folytatja az ÁSZ a gyermekétkeztetés rendszerének, egészének és egyes kiemelt területeinek, valamint a hallgatói önkormányzatok működésének ellenőrzését.
    
A számvevőszék közleményében hangsúlyozta: továbbra is nagy hangsúlyt kap azoknak a szervezeteknek, területeknek ellenőrzése, amelyek az államadósság-mutató alakulása, az államháztartás hiánya és az ország versenyképessége szempontjából meghatározó jelentőségűek. Az ÁSZ ellenőrzi az önkormányzatok pénzügyi- és vagyongazdálkodását, valamint integritás- és belső kontrollrendszerét. Az állami és az önkormányzati tulajdonban (résztulajdonban) álló gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése során pedig olyan területet vizsgálnak, amelynek működése jelentős hatással van az ország gazdasági teljesítményére, továbbá befolyásolhatja a kormányzati szektor hiányát, az államadósság alakulását is.
    
Az utóellenőrzéseket szintén folytatja az ÁSZ a második félévben, ezek során a korábbi ellenőrzések javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervek végrehajtását értékelik.

MTI