Egy ideig úgy volt, hogy a gyár Szentlőrincre költözik – bár más helyszínek is felmerültek –, mert ott különösen alkalmas területet találtak egy modern gyáregység felépítésére. Ehhez azonban legalább egy jelentős ingatlanjukat időben értékesíteni kellett volna – közölték. Amikor kiderült, hogy erre nincs esélyük, és a saját erőt nem tudják biztosítani a költözéshez felajánlott banki hitel mellé, már tudták: leáldozott egy majd 250 éves iparnak Pécsett és környékén.

A költözésnek alapvetően az volt a gátja, hogy a 2004-es Pécsi Építési Szabályzat módosítása kijelölt egy, a bőrgyári ingatlanokon átvezető kelet-nyugati irányú utat, ami két értékes üres földterületet is megterhelt. Ezek emiatt forgalomképtelenné váltak, miközben az útépítésnek a mai napig nem álltak neki. Azt a baranyai internetes oldal már városházi forrásokból tudta meg, hogy a szóban forgó út megépítése továbbra sincs napirenden, sőt valószínűleg az elkövetkezendő években sem lesz.

A termelés az utóbbi években, főleg finanszírozási okokból – a több ezer négyzetméternyi, feleslegessé vált épület fenntartási költségei miatt – csökkent. Az egy évvel ezelőtti mintegy ötven dolgozóból mára tíz sem maradt, március végén pedig mindent becsuknak, végleg leállnak. A gépek, berendezések java részét már értékesítették, egy-egy darab itthon, többségük Romániában és Pakisztánban kötött ki. Jelenleg csak utómunkálatok folynak, és a raktáron lévő készleteket árulják ki. A bőrgyár területén a Pécsi Bőrgyár Zrt. mellett egy spanyol üzem is működött, a múlt év végén ők is beszüntettek minden bőrgyártó tevékenységet.

Amikor a termelési feltételek megszűntek, a Pécsi Bőrgyár Zrt. vezetésének sikerült értékesítenie azt a csarnokot, amelyet korábban vásárcsarnok céljára ajánlottak fel a városnak. A bőrgyár irányítói és ingatlanszakértők szerint e célra különösen alkalmas lett volna az épület.

(bama.hu)