Az InfoRádió értesülését a Tej Terméktanács elnökhelyettese hivatalosan nem erősítette meg, de annyit közölt, hogy az akcióról részletes tájékoztatást csütörtökön adnak. Az InfoRádió az egyik érintett neve elhallgatását kérő tejtermelőtől úgy tudja, hogy a demonstráció országos szintű lesz. Blokád alá vonnak több áruházláncot is. A tejtermelő részleteket nem árult el, csupán annyit mondott, hogy az akciót azért szervezik, mert így kívánnak tiltakozni a túl alacsony felvásárlási árak ellen. Azt is kifogásolják, hogy túl sok import tej érkezik Magyarországra.

A Tej Terméktanács elnökhelyettese már néhány hónappal ezelőtt jelezte, hogy demonstrációt tartanak, ha a nagy áruházláncok nem teljesítik feltételeiket. Szerintük a hipermarketek beszerzési ár alatt értékesítik a tejet.

A Magyar Agrárkamara alelnöke is megkongatta a vészharangot, néhány nappal ezelőtt ugyanis arról beszélt, hogy 14 százalékkal csökkenhet Magyarországon a feldolgozott tej mennyisége.

A tejtermelőknek gondot okoz, hogy emelkedik a Magyarországra behozott tej mennyisége is. A kívánatos 20 százalékos import helyett Magyarország már az idén elérheti akár a 30 százalékos importmennyiséget.

Nyári Gyula szerint gond az is, hogy míg az év elején a tej literjéért a magyar feldolgozók átlagosan 98 forintot fizettek, addig a múlt hónapban már csak 74 forintot kaptak a termelők. Az átvételi ár pedig az elmúlt hetekben is csökkent, és megközelítette a literenkénti 70 forintot. A szakember arra is rámutatott, hogy a magyar export várhatóan mintegy három százalékkal csökken.

A szakértők szerint megoldás az lehetne, ha az áruházláncok előnyben részesítenék a magyar tejet vásárlásaik során.

(InfoRádió)