Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A százhalombattai olajfinomító
Hirdetés

Április derekára tovább szélesedett a Brent és az Ural típusú olaj közötti árrés, ez pedig még a korábbinál is kedvezőbb környezetet jelent a Mol finomítói számára, melyek többségében az olcsóbb, orosz típusú olajat hasznosítják – írja a Világgazdaság cikkére hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az árkülönbözet a finn szektortárs Neste adatai alapján már hordónként 35 dollárra rúg, ennyivel kerül kevesebbe az orosz Ural, mint az északi-tengeri Brent. Március közepéhez képest tehát újabb öt dollárral nőtt az orosz–ukrán háború hatásaként a két olajtípus árfolyamának különbsége.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője akkor úgy kalkulált, a harminc dollárral olcsóbb Uralon naponta 2,5 milliárd forintot nyer a magyar olajtársaság. A szakértő később úgy nyilatkozott,

a jelenlegi árfolyamkülönbség naponta már mintegy 3,5 milliárd forintot jelenthet a Molnak.

A társaság profitabilitását emellett nagyban javítja az is, hogy az erős gázolajkereslet miatt a dízelárrések is az egekbe szöktek. Jórészt ezeknek köszönhető, hogy a Mol márciusban tízszeresére ugró, hordónként 33,7 dolláros finomítói árrést jelenthetett – ismerteti a Magyar Nemzet.

Mindez annak fényében is érdekes, mert a magyarországi kis- és nagykereskedelmi üzemanyagár-sapka negatív hatását továbbra is legfeljebb napi egymilliárd forint körülire becsüli a szakértő. Vagyis a hatósági árszabályozásból adódó veszteségeket változatlanul bőségesen ellensúlyozza az egyre olcsóbb orosz olajon elért nyereség.

Fotó: Világgazdaság

Az árkülönbözet további szélesedésre viszont nem számít Pletser Tamás, már csak azért sem, mert az orosz termelés visszafogásával a kínálat is csökken, a meglévő készletekre pedig várhatóan talál majd piacot Oroszország. Ezzel együtt a háború előtti, jellemzően két-három dolláros különbség visszatérését sem várja rövid távon a szakértő, egy ideig tehát még fennmaradhat a Mol számára kedvező helyzet – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A Világgazdaság cikke ITT érhető el.

Korábban írtuk