Javasolni fogjuk az összes orosz olaj kitiltását az Európai Unióból – mondta tegnap Ursula von der Leyen az Európai Parlament előtt tartott beszédében. Hozzátette: a tilalom vonatkozik a tengeren érkező és a vezetékes olajra is, valamint a nyers- és a feldolgozott olajra egyaránt.

Hirdetés

A finomított kőolajtermékeket év végéig, a nyersolajat pedig hat hónapon belül tiltanák be.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke elismerte, hogy a tilalmat nem lesz könnyű betartani, mert egyes tagállamok erősen függnek az orosz olajtól, de szerinte ezt egyszerűen meg kell tenni. Az EU 27 tagállamának nagykövetei szerdán tartották első eszmecseréjüket, hogy megvizsgálják és megtárgyalják a bizottság javaslatát, majd az EU tagállamainak állam- és kormányfői május 24–25-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozójukon szavazhatnak a szankciókról, amelynek elfogadásához az EU-tagországok egyhangú jóváhagyása szükséges.

Lerombolná hazánk energiaellátását

Ebben a formában felelősen nem támogatható az EB újabb, Oroszország elleni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát

Korábban írtuk

– szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Von der Leyen szavaira reagálva. A tárcavezető tegnap Üzbegisztánból, a taskenti repülőtérről bejelentkezve úgy értékelt, hogy a brüsszeli testület által előterjesztett javaslatokkal együtt tudunk élni, bár nyilván ezek hatékonyságáról lehet vita, de most nincsen itt az ideje az okoskodásnak, hiszen háború zajlik a szomszédságban.

A külügyminiszter aláhúzta:

hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil alapokon áll, ez a szankciós csomag azonban ezt teljes mértékben lerombolná, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Ez nem politikai akarat hiá­nyának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egészen egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság. A miniszter rámutatott, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. Végül kiemelte, hogy

a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni. Ahhoz ugyanis, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra.

A Reuters kérdésére Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy értékelt: semmilyen tervet vagy garanciát nem látunk arról, hogy milyen lehetne egy átmeneti időszak az orosz olajembargó bevezetése után, és hogy Magyarország energiabiztonságát miként garantálnák.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.