Az ellenzék a főváros adóssága, a tervezett újabb hitelfelvételek és a BKV vesztesége miatt veszélyben látja a város jövő évi működését, ezért voksolt nemmel. A főpolgármester várhatóan már a héten egyeztetni kezd az új költségvetésről, de azt leghamarabb április végén fogadhatják el. A főváros gazdálkodásért felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettese 180 perc című műsorunkban azt mondta, nem az előzetesben lévő szocialista Hunvald Györgytől függ, hogy lesz-e költségvetése a fővárosnak, hanem attól, hogy megtalálják-e a hangot az ellenzékkel. Ikvai Szabó Imre lát esélyt a megegyezésre, noha, mint mondta, nagyon nehéz szeretni ezt a büdzsét. Tarlós István szerint elsősorban Demszky Gábor főpolgármesteren múlik, hogy lesz-e költségvetése Budapestnek.

Nincs elég politikai konszenzus ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntsön a költségvetésről. Ezzel a mondattal vezette fel a büdzsé tervezetének tárgyalását a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Ikvai-Szabó Imre nem mondott ezzel meglepőt, hiszen az ellenzéki frakciók már korábban jelezték: az óriási adósságállomány és az újabb hitelfelvétel, valamint a FŐGÁZ részvények tervezett értékesítése miatt nem tudják támogatni az előterjesztést. Demszky Gábor is azt mondta, április 30-a lehet a reális dátum arra, hogy 2009-es költségvetése legyen Budapestnek. A képviselők ennek ellenére kezdték meg a csaknem háromórás vitát.

Tarlós István arról beszélt, a fővárosnak nemcsak az az érdeke, hogy legyen idén költségvetése, hanem az is, hogy 2010 után is működjön a város. Erre viszont kevés esélyt lát a költségvetés mostani sarokszámai mellett. A Fidesz frakcióvezetője szerint a város költségvetése kritikus, hiszen rendkívül magas a már meglévő adósságállománya, ezt tetézi az újabb hitel, illetve a BKV adósságterhe. Vagyis közgazdasági értelemben már elérik a 60 százalékos kritikus szintet.

Steiner Pál az MSZP részéről azzal érvelt, a költségvetésért a többség felel, és nagyon ritkán sikerül azt is elérni, hogy az ellenzék szintén támogassa a büdzsét. A szocialista frakcióvezető végül javaslatot tett az előterjesztés elnapolására. Ezt azonban leszavazták a képviselők. Így voksolni kellett a költségvetési tervezetről. A szocialisták tartózkodása mellett csak az SZDSZ támogatta az előterjesztést, a Fidesz nemmel szavazott.

Így tehát az az érdekes helyzet állt elő, hogy leszavazták a költségvetést, vagyis új tervezetet kell készíteni. Várhatóan még a héten megkezdődik erről a koalíció és az ellenzék között az egyeztetés. Demszky Gábor azt mondta, reálisan április harmincadika lehet az a dátum, amikor valóban lehet költségvetése Budapestnek.

(MR)