Egekbe szöktek az ingatlanárak a magyar tengernél, luxuscikké vált a balatoni nyaraló. A vásárlók ugyanakkor tudatosabbak és nem vesznek hirtelen felindulásból vízparti ingatlant, holott ez jellemző volt korábban – olvasható a hirado.hu oldalon.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt rengetegen vásároltak a Balatonon nyaralót, mert az volt a közvélekedés, hogy jó befektetés, de rá kellett jönniük, hogy csupán szezonális bevételi forrás. Mára sokat változott a helyzet, a Balaton és környéke télen is élményeket kínál, így egész évben használhatóak és kihasználhatóak a tóparti ingatlanok – fogalmazott Gadanecz Zoltán. A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint megfontoltabbakká váltak az emberek, jobban átgondolják a nyaralóvásárlást, nem mindegy számukra, milyen az eladásra kínált ingatlan.

„Főként a partközeli vagy szép panorámával rendelkező ingatlanokba fektetnek a vevők. Az is gyakori, hogy a tótól nagyobb távolságra, olyan panorámás helyeken építenek nyaralókat, ami még külterület. Ezek is népszerűek, mert viszonylag kevesebb pénzért lehet, jó adottságú nyaralóra szert tenni” – fogalmazott.

A szakértő kitért arra is, hogy a frekventált helyeken előfordul, hogy irreálisan magasak az árak, valójában szinte megfizethetetlenek.

„Budapestet megszégyenítő árakat láthatunk a Balatonnál, elég csak Balatonalmádiban vagy egyéb közkedvelt helyen körülnézni, ahol nagyon sokan nyaralnak. Nem túlzás kijelenteni, hogy luxuscikké vált a balatoni nyaraló” – tette hozzá.