A kormány tartalékot képez a jövő évi költségvetésben a 4-es metró építése során történt szabálytalanságok miatt várható uniós büntetés visszafizetésére – derült ki a Magyar Közlönyből. 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A pénteken megjelent kormányhatározatban az áll, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításai szerint a 4-es metró beruházásának harmadát, mintegy 166 milliárd forintot elloptak, elcsaltak, emiatt hazánknak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Uniónak. 
    
„A rendszerváltás óta legnagyobb korrupciós botrány kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal zárójelentése alapján egyértelműen felvetődik a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok és a Demszky Gábor féle fővárosi vezetés felelőssége.” A kormány szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak legjelentősebb európai uniós forrásokkal kapcsolatos visszaéléséről lehet szó.
    
Az estleges visszafizetés miatt kell a nemzetgazdasági miniszternek márciusig tartalékot képeznie a jövő évi költségvetésben, úgy, hogy a kötelezettség ne érintse hátrányosan a magyar állampolgároknak kiemelt jelentőséggel bíró oktatási, szociális, egészségügyi és családpolitikai forrásokat.

(MTI)