Az Opten céginformációs szolgálat kimutatásai szerint idén már októberig annyi cég ment tönkre, mint tavaly egész évben. A felszámolások mellett egyébként még ugyanennyien fejezték be működésüket: 14 000 vállalkozás ugyanis önmaga ellen kezdeményezett végelszámolási eljárást.

A csődlistát továbbra is az építőipar vezeti: 3200 vállalkozás bizonyult fizetésképtelennek – ráadásul úgy, hogy az év utolsó három hónapjában rendre 300 fölött volt a bedőlt építőipari társaságok száma. Arányaiban ugyanakkor leginkább az autókereskedőket sújtotta a válság. A 60-70 százalékos forgalomcsökkenést elszenvedő ágazatban minden huszadik kereskedő tönkrement: egész pontosan 5,2 százalékos a csődhányad.

A cégek összességét tekintve egyébként 2,5 százalék körüli csődhányadról tanúskodnak a statisztikák, ez jókora romlás a korábbi évek 1,8-2 százalékos arányához képest.

A felszámolt cégek többsége továbbra is kisvállalkozás. A korábbi évekkel szemben azonban egyre több nagy árbevételű cég is felkerül a listára. Nem ritka ugyanakkor a kényszer-végelszámolás sem, amelyet azért indít a bíróság, mert az adott vállalkozás nem képes teljesíteni a törvényes működés feltételeit.