Aggasztónak tartja az alacsony gazdasági növekedési rátát Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az Európai Unióban minden tagállam gyorsabban növekszik.

Ez a lemaradás programja, aki ebben az országban akar élni, az nem lehet elégedett – tette hozzá a szakértő, aki úgy véli: az elmúlt évek gazdaságpolitikája kimerült a közterhek növelésében, a bürokrácia fokozásában és a pótcselekvésekben, miközben a foglalkoztatottság csökkent, a munkanélküliség pedig nőtt.

Irányváltásra van szükség, és ezt mindenki tudja – jelentette ki a szakértő.

Csaba László szerint a kormányzat gazdaságpolitikájának problémája eddig is az volt, hogy irreleváns: sok, önmagában fontos kérdéssel foglalkoztak, ám ezek a gazdasági növekedést nem érintették, az inflációcsökkentés, az euró bevezetése szempontjából jelentéktelenek voltak

Teljesen mindegy például, hogy mi történik az egészségügyben, hiszen az csupán kis részét, mindössze 5 százalékát teszi ki a nemzeti terméknek – fűzte hozzá az egyetemi tanár.

Csaba László szerint jelenleg egyáltalán nincs olyan program, ami hosszú távon meghatározná a gazdasági irányt Magyarországon, ám a mindenkori ellenzéktől ezt nem is lenne méltányos számon kérni. A közgazdász úgy látja: az ellenzék óvakodik is attól, hogy az általánosságokon túlmenő gazdasági koncepciót formáljon.

Szükség van arra, hogy szakmai műhelyek gondolkodjanak egy ilyen programon – mondta az egyetemi tanár, aki úgy tudja, hogy a munka, civil kezdeményezések nyomán már megindult.

E munka eredményeként nyilván nem egy számokat, mértékeket, lépéseket, ütemezést tartalmazó kormányzati elképzelés alakul majd ki, de a koncepció választ adhat olyan kérdésekre, hogy akarunk-e ekkora államot és adóterhelést, be akarjuk-e vezetni az eurót és az ahhoz tartozó fegyelmezett gazdálkodást vagy sem – tette hozzá Csaba László.

(inforadio.hu)