Olyan kényszerpályán vagyunk, amelyen, ha nem változtatunk semmit, akkor biztos, hogy leülünk és stagnálni fogunk – mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász, aki szerint ma Magyarországon növekedési és bizalmi válság van, amelyekhez hamarosan foglalkoztatási válság is társulni fog.

A magyar gazdaság nem másnapos, ami magától elmúlik – véli a Közép-európai Egyetem tanára, hozzátéve: a fejfájás komoly idegrendszeri és koordinációs problémából ered, amit kezelni kell, hogy tartósan meg lehessen változtatni.

A szakértő úgy véli: a változtatás feltétele egy új összetételű kormány, amelynek van többsége és felhatalmazása arra, hogy leküzdje a válságot.

A közgazdász elmondta: nincs egyetlen olyan ország sem, ahol a bürokrácia megőrzésével, a közkiadások növelésével és az adóprés emelésével ki tudtak volna jutni a válságból. Vannak viszont olyan államok (például Románia, Szlovákia vagy Szerbia), ahol visszavették az állami szerepvállalást, és áttekinthetőséget teremtettek.

Megfelelő területekre kell irányítani a közpénzeket, amiket nem szabad hagyni elcsurogni, mint ahogy azt tették a metróépítésnél – véli a gazdasági szakember, aki szerint valószínűleg kisebb veszteség lenne a 4-es metró építésének leállítása, mint a beruházás folytatása.

Csaba László úgy látja, hogy 3 éves távlatban a bruttó hazai termék 10-12 százalékának megfelelő kiadáscsökkentésre kell sort keríteni: vissza kell venni a közigazgatásból, egyensúlyt kell teremteni a költségvetésben, és le kell állítani az állami presztízsberuházásokat.

(inforadio.hu)