Januártól 8-11 százalékkal drágul a lakossági gáz ára, a cégek pedig 4,3 százalékkal fizetnek többet. Az egyes önkormányzatok eltérő mértékben emelik a fűtésdíjat, de általában az inflációt meghaladó mértékben. Év közben további drágulás várható, ezt Kákosy Csaba gazdasági miniszter is elismerte.

A 2008-tól 10 százalékkal nő a lakossági áram a szabadárassá vált energiapiacon. A közintézmények – kórházak, iskolák – 15-20 százalékos drágulásra számíthatnak, a nagyfogyasztók pedig akár 30-40 százalékosra.

A reformnak nevezett megszorító intézkedések miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok is kénytelenek árat emelni jövőre. Szinte minden nagyvárosban drágul a víz- és távhődíj, a városi tömegközlekedés, a gyermekétkeztetés.

Pécsett például több, mint 8 százalékkal emelkedik a nyugdíjas- és a tanulóbérlet ára. Ugyanennyivel a víz és a csatornadíj. Szegeden három évre előre határozták meg a közműdíjak emelkedését. Drasztikusan drágul a víz, de az eddiginél sokkal többet kell majd fizetni a parkolásért is.

A BKV az infláció háromszorosával emel. A fővárosiak 13 százalékkal drágábban közlekedhetnek január elsejétől. A MÁV árai maradnak, a gazdasági minisztérium indoklása szerint azért, mert a 2007-es emelés hatására visszaesett az utasforgalom.

Az óévi, átlagos 11,4 százalékos élelmiszerdrágulást jövőre további emelés követi. A tej várhatóan 10-15 százalékkal, a kenyér 10-12 százalékkal. A hús az első hónapokban tartja az árát, a második negyedévtől azonban újabb áremelésre számíthatunk.

(hirtv.hu)