Hiányoznak a növekedést célzó intézkedések, így a gazdaság stagnál a jövőben a várakozások szerint – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Cséfalvay Zoltán közgazdász. Az egyetemi tanár kiemelte: az államháztartási hiány csökkentésével párhuzamosan nincs jele annak, hogyan indulna el a gazdasági növekedés, noha erre lenne szükség, hiszen ez teszi tartóssá az államháztartási egyensúlyt.

Cséfalvay Zoltán közölte: a konvergenciaprogram a megszorítás és a csoda programja. Ebből eddig a megszorítást tapasztaltuk, és 2009-től várják a csodát, a 4 százalékos vagy magasabb GDP-növekedést, de a számok alapján ezt nehéz lesz teljesíteni – tette hozzá. A közgazdász hangsúlyozta: csoda kellene ahhoz, hogy teljesüljön az a pálya, amelyet felvázoltak a konvergenciaprogramban.

Az általános gazdasági helyzet és a politikai bizonytalanság hatására az előrejelzések szerint a gazdasági stagnálás megmarad, és így egyre távolabb kerül a felzárkózás lehetősége Magyarország számára – emelte ki az egyetemi tanár.

A közgazdász úgy vélekedett, adóegyszerűsítéssel, a hozamelvű adózás bevezetésével, az élő munkát súlytó adóterhek csökkentésével és az adórendszer átalakításával növelhető Magyarország versenyképessége.

Cséfalvay Zoltán szerint az adórendszer átalakítása és az uniós támogatások értelmesebb felhasználása az egyszerűbb és gyorsabb lépések közé tartozik, amelyekkel el tud indulni a gazdasági növekedés. A lassabban végrehajtható, de fontos intézkedések között a monopolhelyzetek és korrupció felszámolását, valamint az önkormányzati finanszírozás rendbetételét említette az egyetemi tanár.

(inforadio.hu)