Az utóbbi időben az élelmiszer-kereskedelem koncentrálódásának folyamata Európa-szerte felgyorsult. Az élelmiszerláncok emiatt egyre nyomasztóbb erőfölénybe kerültek a gazdákkal szemben. Piaci erőfölényüket kihasználva pedig számos kedvezőtlen feltételt kényszerítenek rá a termelőkre. Glattfelder Béla szerint európai szintű intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a termelők kiszolgáltatottsága csökkenjen.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága ezért olyan jelentés elfogadását kezdeményezte, amelyben javaslatokat fogalmaz meg az Európai Bizottságnak az élelmiszerláncok erőfölényének visszaszorítására. Az EP-képviselő több módosító javaslatot is benyújtott a tervezethez, amelyek a versenyjogi szabályok módosítására, a termelői csoportok támogatására és az árak kiszámíthatóbbá tételére irányultak. „Szükség van a versenyszabályok módosítására, hogy a termelők összefogása ne ütközzön jogszabályba” – mondta Glattfelder Béla.

A termelők nagyobb védelmét célozza a néppárti politikus azon módosító indítványa is, amelyik megtiltaná, hogy az áruházláncok különböző jogcímeken díjakat szedjenek. Elfogadásra került továbbá a képviselő azon módosító javaslata is, amely a beszerzési ár alatti értékesítés egész Európában való betiltását kezdeményezi.

A jelentéssel kapcsolatban Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy a termelők összefogására európai szinten követendő példát nyújt a MAGOSZ által kezdeményezett szociális bolthálózat. Ennek sikerét mutatja, hogy jelenleg Magyarországon már 109 boltot működtetnek.