Hirdetés

Nemcsak a magyar agrárium erejét és életképességét, de a gazdálkodók szilárd identitástudatát is mutatja, hogy a pusztító aszály, és a szokásosnál várhatóan jóval csekélyebb termés ellenére idén is megrendezték a Magyarok kenyere programot.

A demokrata.hu a hétvégén Kunhegyesen járt, itt gyűjtötték össze – méghozzá emelkedetten ünnepélyes keretek között – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei adományokat. Tizenegy gyűjtőponton, összesen 104,11 tonna gabonát adtak le a megyében tevékenykedő gazdák; ez hatalmas mennyiségnek számít.

A kunhegyesi rendezvényen több, határainkon túli magyar termelő is megjelent a maga búzával töltött zsákjaival, a legnépesebb küldöttség a délvidéki Bácsfeketehegyről érkezett.

Korábban írtuk

A megyei szintű begyűjtések, illetve összeöntések után augusztus 5-én, a hajdúnánási Kendereskertben kerül sor az országos ünnepségre, vagyis összeöntésre.

A MAGOSZ elnöke, Jakab István az elemekkel dacoló, nemzettudatunkat életben tartó gesztusnak nevezte a rendezvényt, hiszen arra a rendkívüli aszály közepette kerül sor. Az illetékesek egyébként azért választották éppen Hajdúnánást az országos összeöntés helyszínéül, hogy lélekben és földrajzilag is még közelebb kerüljön ez az ünnep a kárpátaljai magyarokhoz, akiknek most minden támogatást igyekszik megadni az anyaország. Az esemény vendége lesz többek között Böjte Csaba testvér, Orbán Viktor miniszterelnök pedig levélben köszönti majd az egybegyűlteket. Érkeznek vendégek az Egyesült Államok magyar közösségeiből is, akik visznek majd magukkal az összeöntött búzából, és odakint kenyeret sütnek belőle. Minden bizonnyal emeli majd az ünnep fényét és spirituális erejét, hogy az esemény időben egybeesik a szintén Hajdúnánáson rendezendő Hajdúk Világtalálkozójával.