Fotó: MTI/Soós Lajos

Mintegy 35 millió eurós beruházással Debrecenben épít új gyárat a német thyssenkrupp Springs & Stabilizers, 250 új munkahelyet létrehozva – jelentette be Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a beruházás Magyarország, a magyar munkaerő iránti bizalom jele, a döntés több évtizedre befolyásolja a vállalat jövőjét az országban. A thyssenkrupp csoport Magyarországon több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat, az autóipar mellett a lifttechnikában és a Ferroglobusszal együtt az acélkereskedelemben van jelen – ismertette. A cég a kormányművek számára egy szoftverfejlesztési központot is üzemeltet Budapesten 1999 óta több mint 500 fejlesztőmérnökkel, ahol az önvezető autókkal is foglalkoznak – ismertette.    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a kormány 3,8 milliárd forint készpénztámogatást biztosít a mintegy 11 milliárd forintos beruházáshoz. A thyssenkrupp Debrecenben a legmodernebb alkatrészeket, rugókat és stabilizátorokat fogja gyártani, amelyeket a legnagyobb autómárkák használnak – tette hozzá.    

Szijjártó Péter szerint ilyen beruházásokra van szükség, hogy Magyarország az új, termelés mellett a fejlesztésekre koncentráló ipari korszakban is a fejlődés motorja tudjon maradni. Magyarország akkor tud sikeres maradni, ha stratégiai szövetséget tud kialakítani az új ipari korszak élenjáró cégeivel, amilyen a thyssenkrupp is, amely élen jár az önvezető autók, az elektromobilitás területén.     Matthias Koll, a Thyssenkrupp Springs & Stabilizers vezérigazgatója elmondta, 2018-ban kezdik meg a sorozatgyártást, 6,5 millió csavarrugót és stabilizátort fognak gyártani Debrecenben. A helyszín választásánál a megyeszékhely mellett szólt a központi földrajzi fekvés, jó infrastruktúra, megfelelő beszállítói struktúra, a jól képzett munkavállalók és jó oktatási intézmények – fejtette ki.    

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, országgyűlési képviselő elmondta, a thyssenkrupp beruházása a bizonyíték rá, hogy a magyar gazdaságpolitika kiszámítható, következetes a magyar érdekek képviselete. Magyarország csak kölcsönösen előnyös együttműködésben hajlandó részt venni, az „oroszlánalkuk ideje lejárt” 2010-ben – szögezte le.    

A nyilvános cégadatok szerint a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. a 2015. szeptember 30-ával végződő üzleti évben 50,2 milliárd forint árbevételt és 1,2 milliárd forint adózott eredményt ért el, az egy évvel korábbi 31,2 milliárd forint árbevétel és 31,6 millió forintos eredmény után.    

Szijjártó Péter a paksi orosz hitellel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány a már megkötött megállapodást tartja irányadónak, „ez egy jó hitel” – tette hozzá. Ezen csak akkor változtatnának, ha a pénzpiacokon lesz egy összességében kedvezőbb hitelfelvételi lehetőség – jegyezte meg, hozzátéve, ebben az esetben a kormány meg fogja fontolni, leváltsa-e azt, amire van lehetőség. A 100 százalékos finanszírozás lehetőségét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a kormány ilyen irányban nem kíván változtatni a meglévő hitelszerződésen.    

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Malév-hitel ügyében van egy körvonalazódó megoldás, amely mindkét fél, az orosz Vnyesekonombank és a magyar kormány számára is kielégítő lehet, már csak technikai kérdések vannak hátra, a miniszter legkésőbb áprilisig szeretné lezárni a kérdést.

MTI