A Magyar Energia Hivatal előterjesztése szerint a lakossági földgázárak július elsejétől indokolt árnövekedése 12,5 százalék, míg az ipari felhasználók esetében 8 százalékos drágulást javasol (Napi, 2008. május 20.).

Amennyiben az árszabályozói jogkörrel rendelkező közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ezt az áremelést hagyja jóvá, akkor az ipari felhasználók 8 százalékos áremelkedése a távfűtés költségét 5 százalékkal növeli, amihez még hozzájöhet a villamos energia nagyfogyasztói árának emelkedése is. Balog Róberttől, a Főtáv szóvivőjétől megtudtuk: bár még nem lehet pontosan tudni a júliusi gázáremelés mértékét, az biztos, hogy emiatt augusztustól növekszik a távfűtés ára is, ami a szeptemberi számlákban jelenik meg először. A lakossági hődíjak legutóbb május 1-jétől emelkedtek 4,7-6,1 százalék közötti mértékben, a nem lakossági hődíjak 4,5-6,1 százalékkal növekedtek. Így a lakossági kiadások az átlagos méretű és fogyasztású (52 négyzetméteres, 43,1 gigajoule/év hőfelhasználású, fűtéssel és meleg vízzel ellátott) lakás esetén havonta mintegy 800 forinttal növekedtek. A tavalyi fűtési szezonban pedig 42 százalékos drágulás következett be.

Az egyetemes áramszolgáltatás árképzésénél figyelembe veendő szabályokat a gazdasági tárca rendelete rögzíti, mely szerint az összehasonlító árat a földgázárváltozás időarányosan számított 25 százalékával lehet figyelembe venni. Ez az áralkalmazás a Magyar Villamos Művek (MVM) áram-nagykereskedő vállalatának, az MVM Trade-nek önmagában is veszteséget okoz, hiszen a gázáremelésnek csupán a negyedrésze hárítható tovább – adta hírül az MVM. A cég a jogszabálynak maradéktalanul megfelelve kötötte meg az áramszolgáltató társaságokkal a szerződéseket, illetve azok mellékleteként az éves kereskedelmi szerződéseket, melyek tartalmazzák az induló ár változásának képleteit.

(napi.hu)