Nem csak az üzemagyagok és az energia árának emelkedése miatt drágulhat a kenyér: hozzájárul az is, hogy a liszt árának tavaly októberi-novemberi növekedését nem érvényesítették a sütőipari vállalkozások, valamint, hogy a szektorban a minimálbér emelkedése a cégeknek a járulékokkal együtt 18 százalékos költségnövekedést jelentett – mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség főtitkára.

Werli József hozzátette: ahhoz, hogy a pékségek ne veszteségesen működjenek, egy kilogramm kenyérnek körülbelül 330 forintba kellene kerülnie.

Bár a pékszövetség főtitkára nem tudta megmondani, mekkora áremelésre kell számítani, megjegyezte: a pékségek költségei az utolsó áremelés óta 13-17 százalékkal növekedtek.

Werli József elmondta: idén egymillió tonnával nagyobb gabonatermésre számítanak a tavalyinál, az időjárás közbeszólhat. A napok óta zuhogó eső miatt sok helyen megdőlt a búza, a sok csapadék az aratás idején pedig ronthatja a termés minőségét.

Félő, hogy a gabona nem lesz egységes minőségű, sütőipari célra sok tonnányi nem lesz használható – fűzte hozzá a Magyar Pékszövetség főtitkára.

(inforadio.hu)