Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Hirdetés

„Mi magyarok ebben a tekintetben élen járunk, hiszen az idei esztendőben fordul elő elsőként Magyarországon, hogy nem egy nyugati ország, hanem egy keleti, a Koreai Köztársaság hozta a legtöbb beruházást Magyarországra” – fogalmazott az MTI-nek.

Mint mondta, az európai-ázsiai technológiai együttműködés finanszírozási hátterének megteremtése érdekében Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Beruházási Bank, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank és a budapesti központú Nemzetközi Beruházási Bank még szorosabban működjön együtt.

Azok az új technológiák, amelyek meghatározzák a világgazdaság fejlődését, jelenleg nagymértékben éppen Ázsiából érkeznek nyugati, azon belül is európai irányba – jegyezte meg.

A külügyminiszter kifejtette: a világgazdasági változások tempóját már sokkal inkább keletről diktálják, mint nyugatról. Tíz évvel ezelőtt a világon végrehajtott beruházások 77 százalékát nyugati, 13 százalékát keleti tőkéből finanszírozták, mára azonban 47-43 százalék az arány a keleti tőke javára – mondta, hozzátéve, hogy ez is világosan mutatja: az ázsiai országok és vállalatok egyre fontosabb szerepet játszanak a világgazdasági folyamatok alakításában.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország exportorientált országként arra kéri az új Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel az ázsiai országokkal nagyon lassan zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokat. „Érdekünk, hogy az Európa és Ázsia közötti kereskedelmi kapcsolatok is minél akadálymentesebbek legyenek” – tette hozzá.

Szijártó Péter elmondta: az madridi értekezlet alkalmával tárgyalt a magyar élelmiszerexport további növeléséről a laoszi, a thaiföldi, a kazah és a fülöp-szigeteki külügyminiszterrel is.

Mivel az afrikai sertéspestis valamennyi európai ország számára hátrányokat okoz az ázsiai piacokon, tájékoztatást adott arról, hogy Magyarországon a vírus kizárólag a vadon élő állományban azonosították, és kérte az importkorlátozás mellőzését a magyar sertéshús esetében.

A külügyminiszter bejelentette: megállapodás született arról, hogy az Magyarország 2100 ösztöndíjat biztosít az ASEM-együttműködés keretében különböző ázsiai országok egyetemi hallgatói számára.