Az összesítés cáfolja a Pénzügyminisztérium 2010-es prognózisát, amely „csak” 0,6 százalékos csökkenéssel tervez, amely ráadásul a tavalyi hétszázalékos eséshez képest értendő. Az Economist hazánk ipari termelésével kapcsolatban kiemeli, hogy a tavaly novemberi adatok szerint kilencszázalékos volt a zuhanás, az infláció viszont öt százalék feletti, vagyis az Európai Unióban nálunk a legnagyobb mértékű a drágulás.

A kelet-közép-európai térségben hazánk szénája áll a legrosszabbul: a csehek, a lengyelek és a szlovákok is jóval gyorsabban kikászálódnak a válságból, Lengyelország idén közel két százalékkal növeli termelését, a csehek kilábalását pedig egyszázalékos növekedés jelzi.

Az euróövezeten belül Spanyolországnak és Görögországnak jósol még enyhe, 0,1 százalékos gazdasági csökkenést a brit napilap összeállítása, míg a hazai export szempontjából legfontosabb Németország közel két százalékkal fejlődhet az idén.

A legimpozánsabb eredményt idén Kína érheti el, amely 8,6 százalékkal bővítheti gazdaságát, de India is hatszázalékos növekedéssel számolhat.

(Magyar Nemzet)