A portfolio.hu múlt héten közzétett elemzői konszenzusa 1,2 százalékos bővülési ütemet valószínűsített, igaz a válaszok a nagyfokú bizonytalanság miatt rendkívül széles tartományban, 0,7 százalék és 2,3 százalék között szóródtak.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint negyedéves alapon 0,1 százalékról csupán 0,3 százalékosra gyorsult a bruttó hazai termék növekedési üteme a január-márciusi időszakban.

A gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára ± 0,2 százalékpont.

A KSH illetékes szakértője, Ligeti Csák a Reutersnek elmondta, hogy az első negyedéves előzetes adatok alapján úgy látszik: az építőipart kivéve a többi termelési ágazat jól teljesített. A kormányzati szektor GDP-növekedésre gyakorolt hatása a tavalyi erőteljes „lehúzás” után az első negyedévben nagyjából semleges volt. A pénzügyi szektor növekedési üteme az egész szolgáltatói szektor növekedési ütemére lassult a korábbi 10 százalék körüli ütemről, így ez a hatás lefelé húzó tényezőként játszhatott szerepet az idei első negyedéves GDP-növekedésben.

A KSH csütörtökön tette közzé a részletes márciusi ipari termelésbővülési statisztikát, amely megerősítette, hogy valóban mintegy 3 éve leglassabb ütemben bővült az ipari kibocsátás.

(portfolio.hu)