Az OPEV célja, hogy egy magyarországi vagy magyar vonatkozású pénzügyi probléma megoldása során a versenyen résztvevő leendő közgazdászok számára lehetőséget nyújtson az iskolapadban megszerzett tudásuk gyakorlatban való kamatoztatására, a csapatszellem erősítésére, kommunikációs képességeik és kreativitásuk fejlesztésére, illetve arra, hogy felmérhessék, hogy egy összetett pénzügyi probléma felmerülésekor mennyire képesek átlátni az összefüggéseket és az egyes szakterületek összekapcsolódását.

A 2010-ben versenyző csapatoknak a Masped Logisztika Kft. versenytárgyalására kellett komplett árajánlatot készíteniük, amely 4 részfeladatból állt: el kellett készíteniük egy, az árajánlat képzésére alkalmas excel-modell, javaslatot kellett tenniük a megvalósítandó projekt finanszírozásra, valamint ehhez kapcsolódóan kellett eredmény kimutatást és cash flow-t készíteni. Az írásbeli forduló után minden csapat lehetőséget kapott arra, hogy prezentálja saját üzleti tervét. A korábbi években egyaránt szóba került a felsőoktatási és egészségügyi finanszírozás, valamint gáz- és olajipari óriásvállalat, energetikai szolgáltató kft., lízingcég illetve járműipari holding stratégiai, gazdálkodási és pénzügyi problémája.

Küldő intézményeik képviseletében tizenöt 4 fős csapat mérte össze a tudását, és három határon túli intézmény is képviseltette magát a rangos megmérettetésen. A csapatok a versenyen fantázianévvel indultak, így a zsűri egészen az eredményhirdetésig az értékelés egyetlen fázisában sem tudta, hogy melyik intézmény csapatával van dolga. Az 1. helyen a gödöllői Szent István Egyetem csapata végzett, a házigazda intézménynek idén az 5. helyet sikerült megcsípnie.

„A sikeres szerepléshez nem elég az elméleti tudás: a versenyzők egyetemi tananyagon túlmutató ismereteire, valamint kreativitására és csoportos problémamegoldó képességére is szükség van. Az OPEV nagyon jó terep a jövő közgazdászainak arra, hogy élesben is kipróbálhassák magukat ezen a rangos megmérettetésen” – mondta Farkas Péter a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium programigazgatója, a verseny főszervezője.

***

A verseny hivatalos végeredménye és egyéb információk elérhetők a rendezvény honlapján, a www.opev.hu címen.